Get Adobe Flash player

Forum dyskusyjne: Nowa Extra Klasyka

Przejdź do strony: 1 ... 8 9 10 (ostatnia)
Nowa Extra Klasyka
Autor posta Treść posta  

To jest odpowiedź na post użytkownika "knrdz" [ post #160 ]

knrdz:
Alexande:
Tak to czasem bywa. Empik czy MM(nie wszystkie, rzecz jasna) mogą pożyczać gry pracownikom, do tego jest możliwość zwrotu gry przez 90 dni od zakupu, a w tym czasie można się nagrać, a potem grę oddać, bądź wymienić, a kod już użyty.. Niestety mamy nieuczciwych ludzi w Polsce :(
Już opisywałem na forum, tego przypadku nijak zwalić się na sklep nie da - kupiłem w Saturnie fabrycznie zafoliowanego TopSellera (z tą niebieską "opaską" z logo CDProjekt i żółtą "plombą" na grzbiecie). O możliwości zwrotu gry (czy czegokolwiek) przez 90 dni pierwsze słyszę - z tego co wiem istnieje jedynie możliwość zwrotu towaru nabytego drogą wysyłkową, ale nie przez 90 a 10 dni i z pewnością nie używanego (w regulaminach sklepów z oprogramowaniem znajdziesz wręcz ograniczenie, że oryginalne opakowanie nie może być naruszone).
Cytat z paragonu Empikowego:
"Jesli chcialbys zmienic decyzje masz DWA MIESIACE na zwrot lub wymiane.
Dziekujemy za dokonanie zakupow."

To jest odpowiedź na post użytkownika "TwardkiSlovian" [ post #161 ]

TwardkiSlovian:
Cytat z paragonu Empikowego:
"Jesli chcialbys zmienic decyzje masz DWA MIESIACE na zwrot lub wymiane.
Dziekujemy za dokonanie zakupow."
Idą klientom na rękę (wzorem marketów, bo prawo im tego nie nakazuje), ale wciąż jeśli chodzi o oprogramowanie to używanego nie przyjmą - zacytuję fragment o zwrocie towaru z pomocy empik.com:
"Towar podlega zwrotowi pod warunkiem, że znajduje się w oryginalnym i nienaruszonym opakowaniu, nie nosi śladów używania bądź kopiowania i posiada folię zabezpieczającą, w którą był opakowany."

Dokładnie tak. Empik daje aż dwa miesiące na oddanie oprogramowania ale tylko pod warunkiem jego nieodpakowania :)

Poza tym kiedy ktoś zwróci taki towar, to trafia na "listę" empiku i za drugim razem mogą już zwrotu nie przyjąć :)

z drugiej strony, jeżeli ktoś rozpakował grę, spisał sobie cdkeya i złożył reklamację z cyklu "nie działa" i akurat niekumaty sprzedawca przyjął taką reklamację, i potem zapakowano grę z powrotem...

choć w przypadku knrdz to moim zdaniem jakis błąd w systemie steama, a nie CDP.. chyba że plombowali na nowo używaną kopię :) ale tylko jedną na całą polskę?  

To jest odpowiedź na post użytkownika "TotalEronINFO" [ post #159 ]

TotalEronINFO:
Ale crack też mu to umożliwia, chyba do multiplayera.
Chyba nie wiele wiesz o działaniu Battle.net, Diablo II i zabezpieczeniach, cóż się dziwić, kiedy ta gra miała swoją premierę nie było Cię jeszcze na świecie:] Crack nie jest "lekiem" na wszystko.

To jest odpowiedź na post użytkownika "keeveek1" [ post #163 ]

keeveek1:

Poza tym kiedy ktoś zwróci taki towar, to trafia na "listę" empiku i za drugim razem mogą już zwrotu nie przyjąć :)
Moze wpisuja na liste tylko tych, ktorzy zwracaja bo im sie nie podobalo.
Watpie, ze wpisuja tych, ktorzy reklamuja bo nie dziala.

To jest odpowiedź na post użytkownika "keeveek1" [ post #164 ]

keeveek1:
choć w przypadku knrdz to moim zdaniem jakis błąd w systemie steama, a nie CDP.. chyba że plombowali na nowo używaną kopię :) ale tylko jedną na całą polskę?
W jakim sensie "błąd w systemie steama"? Ktoś po prostu zarejestrował wcześniej ten klucz. A że go raczej nie wygenerował, to wyciekł na jakimś etapie produkcji - z Ubisoftu albo CDProjektu. W ogóle najwięcej problemów chyba jest z tą grą - a to niektórzy dystrybutorzy wydrukowali klucze w odwrotnej kolejności ( https://support.steampowered.com/kb_article.php...-TVMI-4261 ), a to gra znika z kont już po rejestracji (była niedawno na tym forum dyskusja), co moim zdaniem oznacza, że zdarzają się duplikaty - skoro sam odczułem jak support dokładnie sprawdza posiadanie oryginalnego klucza w przypadku zgłoszenia trafienia na "klucz w użyciu" (już przy zgłoszeniu wysłałem skany pudełka, manuala z kluczem i paragonu, ale i tak zażądali dopisania do klucza numeru ticketa i zeskanowania go jeszcze raz), to gra komuś zniknęła bo ktoś inny udowodnił posiadanie tego klucza, a "wróciła" na konto "pierwszego" właściciela dopiero wtedy gdy i on wysłał skany. Innym wytłumaczeniem byłoby to, że ktoś kod sobie gdzieś odpisał i na jego podstawie spreparował skany dla supportu Steama (z ticketem i paragonem), nie chce mi się wierzyć w taką determinację (bo i na co miałby liczyć, że właściciel oryginału odpuści?), gdyby trafił na klucz używany pewnie spróbowałby wykraść i zarejestrować inny kod.
TwardkiSlovian:
Moze wpisuja na liste tylko tych, ktorzy zwracaja bo im sie nie podobalo.
Watpie, ze wpisuja tych, ktorzy reklamuja bo nie dziala.
Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego mieliby komuś przyjmować reklamację "bo nie działa", z wyjątkiem jakichś bubli, które nie działają nikomu (były w ogóle takie?). Każde oprogramowanie ma jakieś błędy (zresztą szerzej: wszystko co się kupuje ma jakieś wady czy niedoskonałości, jak się kupuje metrową linijkę to też wzorca z Sevres się nie dostanie), ale jeśli komuś całkiem nie działa, to albo ma nieodpowiednią konfigurację (więc jest sam sobie winien, bo wymagania są podane na opakowaniu), albo ma coś w swoim komputerze nie tak, więc źródła problemu powinien poszukać gdzieś indziej.

Ale przecież powiedziano Ci że generowaniem i drukowaniem kluczy nie zajmuje się CDP.

Co do wpisywania na listę to miałem na myśli oddawanie gry bez podania przyczyny (zafoliowanej)

A co do przyjmowania reklamacji "bo nie działa" to jest skuteczne - oddałem tak kiedyś spaloną kartę sieciową do serwisu i gościu sprawdził "no nie działa" i od ręki dostałem nową :D a mi pieron strzelił. było to sporo lat temu.

wiadomo, jak sprzedawca kumaty to sprawdzi. Tylko że wiesz, gre odpakowaną możesz oddać do sklepu także wtedy kiedy nie zgadzasz się na licencję w niej zawartą. A numerek spisać sobie możesz...

A jak komuś coś rzeczywiście nie działa, bo akurat ma powiedzmy niekompatybilną konfigurację, to też może oprogramowanie zwrócić... Kwestia tylko udowodnienia że tak jest w istocie. Albo to, że napęd mi nie czyta akurat tej płyty nie oznacza że powinienem sobie specjalnie dla tej gry kupić nowy napęd. Mogę ją zwrócić. Oczywiście rozpatrzenie reklamacji to już za każdym razem indywidualna sprawa. Sklep może takiego tłumaczenia nie przyjąć. Ale może też przyjąć ;)

Zresztą, w empiku przy każdym zakupie mówią mi, żebym sobie zachował paragon "w razie jakby coś nie działało to załatwimy zwrot lub wymianę"

Sprzęt to zupełnie inna para kaloszy, dlatego jest na niego gwarancja, a trudno o gwarancję na coś, co się nie może zepsuć (licencja na oprogramowanie). Sklep powinien moim zdaniem wymieniać tylko nośniki uszkodzone w produkcji/transporcie, po ich sprawdzeniu, i skoro coś takiego jak unikatowe klucze instalacyjne konieczne do gry w sieci (a ostatnio także do różnych DRMów) są znane już od ponad dekady, to powinni je szanować i nie wydawać w takim wypadku nowego pudełka, a tylko wymieniać płyty, a uszkodzone wraz z nieużywanymi kluczami i pozostałymi materiałami odsyłać do dystrybutora w celu uzupełnienia uszkodzonych materiałów i ponownego fabrycznego zafoliowania. Albo w ogóle wyłączyć tę odpowiedzialność i zapewnić coś w rodzaju cdprojektowej "wieczystej gwarancji" na nośniki realizowanej przez dystrybutora, ale *całkowicie darmowej* dla użytkownika (wliczając koszty przesyłki) przez jakiś niedługi okres (np. 2 tygodnie) od zakupu. Przyjmowanie reklamacji ze względu na nie wyrażenie zgody na jakiś zapis licencji powinien przewidzieć dystrybutor i mieć na tę okazję nadmiarowe klucze - reklamowane gry trafiałyby zamiast z powrotem na półkę najpierw do niego, w celu zapakowania nowego klucza i zablokowaniu starego (w przypadku DRM to przecież żaden problem). Bo o ile w przypadku Steama "klucz w użyciu" to jednorazowy kłopot dla "drugiego" użytkownika, to np. klucz do Call of Duty 4 używany przez innego gracza (czy innych graczy) to już problem większy i nie wiem czy w ogóle możliwy do rozwiązania.  
Zgadzam się z Toba w tej kwestii, ale to producenci gier i DRM-ów nie przewidują sytuacji w której ktoś zwróci na zasadach reklamacji użyty już produkt (często żeby zainstalować grę klucz trzeba już wpisać, więc jak potem coś nie działa to klucza i tak się nie da wycofać).  
Mam takie pytanie - czy Mount & Blade z tej serii korzysta ze Steama ?

I tak przy okazji czy moglibyście rzucić link do modu z polepszeniem grafiki w grze, tak co po zakupie nie będę musiał szukać. ;)

To jest odpowiedź na post użytkownika "Alexande" [ post #171 ]

Alexande:
Mam takie pytanie - czy Mount & Blade z tej serii korzysta ze Steama ?

I tak przy okazji czy moglibyście rzucić link do modu z polepszeniem grafiki w grze, tak co po zakupie nie będę musiał szukać. ;)
Pierwszy "Mount & Blade" nie korzysta z Steama - z Steama korzysta "Mount & Blade: Warband"

Masz racje, ale tylko Polski, bo sprawdzałem na tej liście od Steam-a i tam jest, a w pudełku, które dziś kupiłem nie ma nawet CD-Keya ;P A jak z tymi modami ?  
Alone in The Dark:
Zna ktoś jakiś dobry sposób na sterowanie w tej grze? Z klawiatury to katorga jest a postać sama porusza się jak zombi w smole.

To jest odpowiedź na post użytkownika "Alexande" [ post #173 ]

Alexande:
Masz racje, ale tylko Polski, bo sprawdzałem na tej liście od Steam-a i tam jest, a w pudełku, które dziś kupiłem nie ma nawet CD-Keya ;P A jak z tymi modami ?
Pierwszy "Mount & Blade" (wersja polska) nie porzebuje kodu (CD-Keya) i nie potrzebuje Steama - w sumie szkoda, że jest bez Steama bo wersja CD Projektu jest bez polskiej wersji patcha 1.011 gdyż jest w wersji 1.010 (przykre ale prawdziwe - nieładnie CDP)..

Mody są na:

http://www.mountblade.info/page/31

http://www.mbrepository.com/

A tu jeszcze jedna strona z modami do "Mount & Blade".

http://www.mountfanblade.com/index.php?cat=addons&game=0

To jest odpowiedź na post użytkownika "strajker" [ post #176 ]

Dzięki strajker :)
Bez modów w sumie nie było aż tak tragicznie ;) Spodziewałem się dużo gorszej grafiki, chyba przez te filmiki na youtube.

Witam. Czy wiadomo już może kiedy w Nowej Extra Klasyce pojawi się Neverwinter Nights 2?
Jestem spragniony jakiegoś dobrego RPG, a to przecież obiecali dać w tej serii :)

Kupiłem dzisiaj Trine w Extra Klasyce.
Zachwycony jestem :). Dawno nie grałem w tak relaksującą grę. Proste sterowanie, przyjemne dźwięki, mało wkurzające (co nie znaczy że zawsze banalne) zadania.
Po prostu cudo platformówka

To jest odpowiedź na post użytkownika "Yngoth" [ post #178 ]

Yngoth:
Witam. Czy wiadomo już może kiedy w Nowej Extra Klasyce pojawi się Neverwinter Nights 2?
Jestem spragniony jakiegoś dobrego RPG, a to przecież obiecali dać w tej serii :)
Na razie o tym "głucho"...

Przejdź do strony: 1 ... 8 9 10 (ostatnia)