Forum dyskusyjne: icewind dale -broń
| Autor posta | Treść posta | |
|---|---|---|
pepe1195 (Rycerz) 28.12.2010, 23:14 |
gram w gre icewind dale i mam mały problem ponieważ przy obrażeniach broni pisze np . 1k4 , 2k6 co oznacza to k | |
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 28.12.2010, 23:22 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "pepe1195" [ post #1 ] pepe1195: a i jeszcze jak idzie o pancerz i tam jest klasa pancerza np. +8 ,+5 itd. a ceny za te niższe są droższe czyli takie +5 jest lepsze od +8
gram w gre icewind dale i mam mały problem ponieważ przy obrażeniach broni pisze np . 1k4 , 2k6 co oznacza to k |
|
offline |
||
Abi_Dalzim (Lord) 28.12.2010, 23:56 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "pepe1195" [ post #1 ] pepe1195: 1k4 - jeden rzut kostką czterościenną (jakkolwiek byłobyt to nielogiczne...), czyli obrażenia mogą wynieść od 1 do 4. 1k4 , 2k6 co oznacza to k 2k6 - dwa rzuty kostką sześciościenną, czyli obrażenia mogą wynieść od 2 do 12 Jeżeli chodzi o klasę pancerza, to nie pamiętam wg których zasad D&D jest to ustalone w IWD1, więc nic konstruktywnego Ci nie podpowiem :) |
|
offline |
||
Szalony_Max (Rycerz) 29.12.2010, 06:24 |
Krótkie porównanie edycji D&D w obu częściach IWD, mogą pojawiać się jakieś uproszczenia ale ogólny schemat powinien być prawidłowy. W IWD 1 i Heart Of Winter klasa pancerza podlega zasadom 2 edycji D&D czyli idzie w dół, zatem im niższa tym lepsza. Np. zbroja skórzana ma powiedzmy AC : 5 a taka pełna zbroja płytowa AC : 1 - gdzie AC to Ammor Class (klasa pancerza). Tutaj nie ma żadnych ujemnych modyfikatorów dla klasy pancerza postaci pochodzących od zręczności wynikających z rodzaju noszonej zbroi. Przykładowo postać na starcie ma AC równe 10, zakładając zbroję skórzaną ma AC równe 5, natomiast przywdziewając pełna zbroję płytową ma AC = 1, dodatkowo powiedzmy iż posiada 18 zręczności i z tego powodu dostaje dodatkowe -4 do AC, czyli na wyjściu ma AC = 1 w zbroi skórzanej i AC = -3 w zbroi pełnej płytowej. IWD 2 podlega natomiast już zasadom 3 edycji D&D i klasa pancerza liczy się w górę, czyli np przywołana wcześniej zbroja skórzana ma nadal te AC : 5 ale już pełna zbroja płytowa AC : 10. Do tego dochodzą tutaj modyfikatory klasy pancerza postaci pochodzące od zręczności wynikające z klasy noszonej zbroi, chodzi o to że im lżejsza zbroja tym dostajemy większy bonus. Przykładowo nadal mamy tą postać z 18 zręczności, gdzie dostaje ona teraz + 4 do AC. Na starcie o ile dobrze pamiętam każda postać ma AC 0, zatem po przywdzianiu zbroi skórzanej AC = 5 a po narzuceniu zbroi pełnej płytowej AC = 10. Jednakże obie zbroje posiadają modyfikatory zręczności wynikające z ich rodzaju, zbroja skórzana jako typ lekki ma +8 do zręczności, zbroja pełna płytowa tylko +1, czyli postać po założeniu zbroi skórzanej może dostać maksymalnie +8 do AC wynikających ze zręczności, w pełnej płytowej dostaje tylko +1. Zatem nasza postać w zbroi skórzanej ma AC = 5 + 4 a w płytowej AC = 10 + 1 Wynika z tego iż zbroje lekkie są najlepsze dla najzręczniejszych postaci a zbroje ciężkie dla tych niezbyt ruchliwych. |
|
offline |
||
procek225 (Lord) 29.12.2010, 12:31 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Abi_Dalzim" [ post #3 ] Abi_Dalzim: a tam nielogiczne od razu :) 1k4 - jeden rzut kostką czterościenną (jakkolwiek byłobyt to nielogiczne...) http://isa.pl/str2-k127-Pojedyncze-kosci-wieloscienne.html pierwszy z brzegu sklep internetowy :), myślę że każdy rpgowiec posiada kolekcję w domu najprzeróżniejszych ciekawych kosteczek. |
|
offline |
||
keeveek1 (Hrabia) 29.12.2010, 13:39 |
kostka czterościenna to akurat nic nadzwyczajnego w erpegach. Udzielając krótkiej odpowiedzi: broń 2k6 jest lepsza od broni 1k4 (w sensie ilości zadawanych obrażeń) pancerz +5 jest lepszy od pancerza +8 Może to wydaje się nielogiczne, ale pomyśl to jako sumę. Załózmy że aby kogoś trafić potrzeba wyniku 15 Atakujący cię potwór rzuca kostką i ma wynik 8. Jeżeli twój pancerz ma +8, dodajesz to do wyniku i wychodzi 16 = trafienie Jeżeli masz pancerz +5 no to przy wyniku 8 + 5 = 13 mamy pudło To tak w dużym uproszczeniu. Z kolei w Icewind Dale 2 jest już odwrotnie. Im wyższa klasa pancerza tym lepiej. Aha. No i bronie mają różne modyfikatory, np krótki miecz +1 oznacza że do wyniku kostek doliczany jest zawsze jeden punkt. Zwiększa to szansę na trafienie przeciwnika tą bronią, a nie obrażenia. |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 29.12.2010, 14:43 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "keeveek1" [ post #6 ] keeveek1: no cóż dla mnie to trochę skomplikowane bo po raz pierwszy raz gram w tego typu grę zawsze grałem w rpg typu gothic , fable the elder scrools itp kostka czterościenna to akurat nic nadzwyczajnego w erpegach. Udzielając krótkiej odpowiedzi: broń 2k6 jest lepsza od broni 1k4 (w sensie ilości zadawanych obrażeń) pancerz +5 jest lepszy od pancerza +8 Może to wydaje się nielogiczne, ale pomyśl to jako sumę. Załózmy że aby kogoś trafić potrzeba wyniku 15 Atakujący cię potwór rzuca kostką i ma wynik 8. Jeżeli twój pancerz ma +8, dodajesz to do wyniku i wychodzi 16 = trafienie Jeżeli masz pancerz +5 no to przy wyniku 8 + 5 = 13 mamy pudło To tak w dużym uproszczeniu. Z kolei w Icewind Dale 2 jest już odwrotnie. Im wyższa klasa pancerza tym lepiej. Aha. No i bronie mają różne modyfikatory, np krótki miecz +1 oznacza że do wyniku kostek doliczany jest zawsze jeden punkt. Zwiększa to szansę na trafienie przeciwnika tą bronią, a nie obrażenia. |
|
offline |
||
keeveek1 (Hrabia) 29.12.2010, 15:10 |
no jest to bardziej skomplikowane niż gothic, bo oparte jest na papierowym systemie RPG a ten opiera się na rzutach kostkami. Jeżeli chcesz lepiej się zorientować w tym wszystkim to potrzebowałbyś podręcznika gracza do dungeons and dragons 2.5 , albo po prostu otworzyć sobie ten log na dole i obserwować wszystkie rzuty koścmi a jeżeli tego ci sięnie chce, to najprościej - jeżeli chcesz obliczyć liczbę obrażeń broni (maksymalną) to mnożysz cyfry. np 2k6 = 12 obrażeń 4k6 = 24 obrażeń a minimalna liczba obrażeń to liczba kostek, czyli np 2k6 = 2, 4k6 = 4 a pancerz im niższą ma klasę pancerza tym lepszy. Najlepsze są te z ujemną ;) |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 29.12.2010, 17:03 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "keeveek1" [ post #8 ] keeveek1: no tak troche o tym poczytałem a i nie wiecie gdzie by można kupić takiego papierowego rpg bo z chęcią bym sobie pograł z kumplami no jest to bardziej skomplikowane niż gothic, bo oparte jest na papierowym systemie RPG a ten opiera się na rzutach kostkami. Jeżeli chcesz lepiej się zorientować w tym wszystkim to potrzebowałbyś podręcznika gracza do dungeons and dragons 2.5 , albo po prostu otworzyć sobie ten log na dole i obserwować wszystkie rzuty koścmi a jeżeli tego ci sięnie chce, to najprościej - jeżeli chcesz obliczyć liczbę obrażeń broni (maksymalną) to mnożysz cyfry. np 2k6 = 12 obrażeń 4k6 = 24 obrażeń a minimalna liczba obrażeń to liczba kostek, czyli np 2k6 = 2, 4k6 = 4 a pancerz im niższą ma klasę pancerza tym lepszy. Najlepsze są te z ujemną ;) |
|
offline |
||
keeveek1 (Hrabia) 29.12.2010, 19:42 |
W księgarniach. Potrzebny jest podręcznik mistrza podziemii oraz podręcznik gracza. W Matrasach z reguły widzialem takie podręczniki. |
|
offline |
||
SaarinAcul (Rycerz) 31.12.2010, 10:16 |
Odnośnie zadawanych obrażeń- najłatwiej to wytłumaczyć w taki sposób, że gra symuluje rzut kostkami. I w przypadku np. 2k6, oznacza to, że symuluje rzut dwiema kostkami, z których każda ma 6 ścianek (czyli liczby od 1 do 6). Możliwy wynik- od 2 do 12 (oraz każda inna liczba w tym przedziale). Ogółem nie wiem jak to jest z Icewind Dale, ale ja zasad AD&D uczyłem się z instrukcji do Baldur's Gate. Możliwe, że w instrukcji do Icewinda są tam zapisy, które w skrócie wyjaśniają mechanikę gry. Na pewno starczy to na granie na kompie. Natomiast na własne sesje RPG, na pewno trzeba by mieć podręcznik. Tylko tak jak wcześniej wspomniano Icewind Dale i Icewind Dale II są oparte na innych edycjach systemu AD&D. Ten w ID II (chyba 3 edycja) różni się ogromnie od systemu, który zastosowano w Baldurze i w pierwszej części ID. Mi osobiście średnio się grało w ID II, właśnie ze względu na edycję systemu. |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 02.01.2011, 16:42 |
mam jeszcze pytanie odnośnie TraK0 . im niższe tym lepsze tak czy im wyższe tym lepsze bo troche poszukałem po necie ale nie rozumiem . jak walczyliście z pająkami miecznikami w smoczym oku poziom 2 i czy kapłan potrafi wprowadzać czary do swojego zwoju bo czarodziej tak a kapłan a i awansując na wyższy poziom np magiem to nie dostajemy wszystkich czarów z tego poziomu tak ? resztę musimy sami pozdobywać i wprowadzić do księgi ?? |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 02.01.2011, 17:14 |
a i czy klejnoty to sie do czegoś przydaja czy je sprzedawać?? | |
offline |
||
S1G Moderator (Lord) 02.01.2011, 17:15 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "pepe1195" [ post #12 ] pepe1195: Dostaje wszystkie, wybiera się tylko te które mają być zapamiętane (te właśnie czary możesz rzucać). Potem w księdze zaklęć kapłańskich można je zmienić., tak jak zmieniasz czary maga.i czy kapłan potrafi wprowadzać czary do swojego zwoju bo czarodziej tak a kapłan a i awansując na wyższy poziom np magiem to nie dostajemy wszystkich czarów z tego poziomu tak ? resztę musimy sami pozdobywać i wprowadzić do księgi ?? Co do klejnotów to o ile nie mają jakiegoś "szczególnego" opisu sugerującego że to przedmiot związany z jakimś zadaniem pobocznym możesz sprzedać |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 02.01.2011, 17:24 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "pepe1195" [ post #12 ] pepe1195:
mam jeszcze pytanie odnośnie TraK0 . im niższe tym lepsze tak czy im wyższe tym lepsze bo troche poszukałem po necie ale nie rozumiem . jak walczyliście z pająkami miecznikami w smoczym oku poziom 2 i jeszcze jedno jak najszybciej zarabialiście kase bo miecze kosztujją całkiem sporo a by sie przydały |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 03.01.2011, 14:38 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "pepe1195" [ post #15 ] pepe1195: no proszę odpowiedzcie mi jeszcze na to pytanie
pepe1195: mam jeszcze pytanie odnośnie TraK0 . im niższe tym lepsze tak czy im wyższe tym lepsze bo troche poszukałem po necie ale nie rozumiem . i jeszcze jedno jak najszybciej zarabialiście kase bo miecze kosztujją całkiem sporo a by sie przydały |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 06.01.2011, 15:31 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "S1G" [ post #14 ] S1G: tak ale wszedłem teraz na wyższy poziom magiem i mam okienko do zapamiętania czaru a nie mam żadnego czaru w księdze z tego poziomu pepe1195: Dostaje wszystkie, wybiera się tylko te które mają być zapamiętane (te właśnie czary możesz rzucać). Potem w księdze zaklęć kapłańskich można je zmienić., tak jak zmieniasz czary maga.i czy kapłan potrafi wprowadzać czary do swojego zwoju bo czarodziej tak a kapłan a i awansując na wyższy poziom np magiem to nie dostajemy wszystkich czarów z tego poziomu tak ? resztę musimy sami pozdobywać i wprowadzić do księgi ?? |
|
offline |
||
S1G Moderator (Lord) 06.01.2011, 15:58 |
Ciekawe. jesteś pewien że nie brakło ci cechy od której zależy do maksymalny poziom dostępnych zaklęć? Dla maga (nazywa się to chyba czarownik) który nie uczy się z zwojów będzie to o ile pamiętam charyzma, przy czym maskymalny poziom to cecha -10. | |
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 07.01.2011, 14:12 |
to jest jedynka więc to trochę inaczej jest mądrość mam na 17 poziomie wiec może jakiś bug a nie mam zapisu sprzed awansu żeby to jeszcze raz sprawdzić więc mam do was prośbę . w icewind dale można usunąć jedną postać i wrzucić w jej miejsce inna wiec bym usunął maga zapisując sobie doświadczenie ile miał i stworzył nowego maga i za pomocą kodu wbił mu doświadczenie poprzedniego może by wtedy tego nie było żę nie mam zaklęć i tylko jest jeden problem a mianowicie zmieniłem plik icewind.ini jak jest w instrukcjo konsola się otwiera wpisuje kod i się pojawia napis NICE TRY CHEATER i nie wiem co mam zrobić żeby kod zadziałał a mam już wgrane serce zimy wiec może to przez to poradźcie co mam zrobic |
|
offline |
||
pepe1195 (Rycerz) 07.01.2011, 22:54 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "pepe1195" [ post #19 ] pepe1195: no ludzie proszę odpowiedzcieto jest jedynka więc to trochę inaczej jest mądrość mam na 17 poziomie wiec może jakiś bug a nie mam zapisu sprzed awansu żeby to jeszcze raz sprawdzić więc mam do was prośbę . w icewind dale można usunąć jedną postać i wrzucić w jej miejsce inna wiec bym usunął maga zapisując sobie doświadczenie ile miał i stworzył nowego maga i za pomocą kodu wbił mu doświadczenie poprzedniego może by wtedy tego nie było żę nie mam zaklęć i tylko jest jeden problem a mianowicie zmieniłem plik icewind.ini jak jest w instrukcjo konsola się otwiera wpisuje kod i się pojawia napis NICE TRY CHEATER i nie wiem co mam zrobić żeby kod zadziałał a mam już wgrane serce zimy wiec może to przez to poradźcie co mam zrobic |
|
offline |
||
|
Wróć do: lista wątków, góra strony
|
||