Forum dyskusyjne: Wiedzmin 2 gra klatkuje i jest niegrywalna na dobrym sprzecie
| Autor posta | Treść posta | |
|---|---|---|
cado (Paź) 18.05.2011, 14:33 |
Gra strasznie klatkuje i zacina się nawet na minimalnych ustawieniach. Nie wiem już co mam robić. Mój sprzęt: Windows 7 x64bit Intel Core 2 Duo @3GHz ATI Radeon HD 4850 1GB 4GB RAM Pomóżcie, bo chciałbym zagrać. |
|
offline |
||
cado (Paź) 18.05.2011, 15:21 |
Nikt nie zna rozwiązania? :\ | |
offline |
||
gurumniejszy (Paź) 18.05.2011, 15:32 |
Intel Core i7 950 3,06 Ghz Asus RAMPAGE III EXTREME Pamięć Kingston HyperX T1 3x2GB 2000MHz DDR3 NVIDIA GeForce GTX 580 1536MB Win7 Pro x64 sp1 Mi działa płynnie z włączonym UP tj. 25-30fps bez aktualizacji sterowników do najnowszej wersji beta. Bez UP jest średnio ok. 60fps. Gram w rozdzielczości 1920x1200. Mi też na początku po instalacji cięło i dźwięk i grafikę ale to tak że ekran tytułowy ledwo się pokazywał nie mówiąc już o rozpoczęciu prologu. Pomogło odinstalowanie sterowników całkowite (do zera), restart, wyczyszczenie rejestru i ponowna instalacja najnowszej wersji. Po tych zabiegach wszystko ok (jak w opisie na początku posta) |
|
offline |
||
cado (Paź) 18.05.2011, 17:25 |
Próbowałem to robić, to nic nie daje. Oprócz tego próbowałem: -reinstalacji gry -reinstalacji sterownikow -ustawiania wszystkiego w CCC na 'uzyj ustawien aplikacji' -usuwania CCC -instalacji gry w innym folderze -zmieniania priorytetu procesu Nie mam nVidia 3d vision. Proszę o pomoc. |
|
offline |
||
Surpris3d (Paź) 18.05.2011, 17:30 |
ten sam problem. sprzęt taki sam jak pierwszy post ( z wyjątkiem systemu- posiadam winxp -więcej ramu :) ) | |
offline |
||
Vatharian (Paź) 18.05.2011, 17:33 |
Cieżko żebyś go miał na Radeonie. Jeśli masz wiele monitorów, wyłącz je, zostaw jeden. Core 2 to też nie jest jakiś demon prędkości. Spróbuj odpalić jakiś program monitorujący użycie GPU - dla nVidii jest nVidia Inspector, dla AMD nie powiem, bo nie wiem. Zobaczy, czy w czasie gry obciążenie procesora sięga 100%. Zaktualizuj sterowniki platformy - jesli masz nForce'a, to zassaj stery do płyty z nVidia.com, a jeśli intela, to śdciągnij ostatni chipset INF z intela. |
|
offline |
||
Vatharian (Paź) 18.05.2011, 17:35 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Surpris3d" [ post #5 ] Surpris3d: Jeśli masz Windows XP 64 bit, to się ciesz, że Ci to rusza w ogóle, bo to jest nie jest kernel XP, tylko Windows 2003 z inna tapetą, system niesupportowany :D ten sam problem. sprzęt taki sam jak pierwszy post ( z wyjątkiem systemu- posiadam winxp -więcej ramu :) ) a na poważnie, nikt nie bierze tej platformy do grania poważnie... |
|
offline |
||
cado (Paź) 18.05.2011, 18:19 |
Mam najnowszy chipset z intela. Gra dalej klatkuje. | |
offline |
||
koptus (Paź) 18.05.2011, 18:22 |
Coś musi być na rzeczy bo wystarczy się rozejrzeć po forach, żeby stwierdzić, że ludziom na dobrym sprzęcie gra tnie. mój sprzęt: dell vostro 3500 i5-450 (2,4 ghz) 4 GB RAM GF 310M win 7 64bit Zainstalowałem nowe(beta) sterowniki, odinstalowałem 3d vision i tak nic nie pomaga. Według "Automatycznego wykrywania" mogę grać na średnich, a nawet na najniższych granie sprawia mizerną przyjemność. Liczę, że jak najszybciej pojawi się jakiś patch lub rozwiązanie tego problemu ;) |
|
offline |
||
Deadlyblonde (Paź) 18.05.2011, 18:31 |
Wyłączyć uberpróbkowanie. Powinno pomóc ;) | |
offline |
||
cado (Paź) 18.05.2011, 18:34 |
Pisałem przecież, że gra tnie tak samo na wysokich, jak na minimalnych (wszystfko wylaczone)... | |
offline |
||
Deadlyblonde (Paź) 18.05.2011, 18:37 |
no to wynika, że wydali ładnie zbugowane egzemplarze. Najgorsza premiera w tym roku. Tyle problemów jeszcze nie było. | |
offline |
||
cado (Paź) 19.05.2011, 06:36 |
Czy ktoś ma podobny problem i może go już rozwiązał? | |
offline |
||
Revivel (Paź) 19.05.2011, 07:39 |
Może macie zaśmiecone komputery wirusami czy innym gó.. Proponuje wyczyścić kompa Ccleanerem, odkurzaczem, zdefragmentować dyski, przelecieć antywirem, zainstalować odpowiedniego directx no i powyłączać programy które zżerają dużo pamięci |
|
offline |
||
YuriPRIME (Paź) 19.05.2011, 07:40 |
Ja w ogóle CDProjektu nie rozumiem przecież dobrze wiedzą, ba perfekcyjnie, że polscy gracze to nie Rockefelerowie i wielu ma sprzęt słaby, ale taki, który spełnia ich wymagania minimalne, a jednak grafika jest tak katrożniczo wymagająca, że dla większości Wiedźmin 2 jest niegrywalny :( Podane przez twórców wymagania minimalne, zdają się być raczej kampanią marketingową, na ludzi, co będą myśleli, że im ta gra akurat pójdzie... a tu lipa. Jest niegrywalne do bólu :( |
|
offline |
||
neo-kce (Paź) 19.05.2011, 08:57 |
Cześć Ja wczoraj pograłem w końcu w nowego Wieśka. Mój sprzęt to ASUS G73JH (gameingowy) Procek : Intel i7 w turbo boots do 2,8MHz Pamięć : 8GB (DDR3 1333) System : Windows 7 (64 bit) Grafika : ATI RADEONE 5870 HD 1gb Zaktualizowane drivery do wszystkiego - świeży system Na każdych ustawieniach 20-30 FPS i nic więcej. Poświęciłem sporo czasu na testy i konfigurację zaawansowaną i dopiero przy najniższych rozdzielczościach wskoczyło na 40-45FPS. Ma ktoś jakieś pomysły. Wydaje mi się że to jednak coś niekompatybilnego z ATI jest. |
|
offline |
||
koptus (Paź) 19.05.2011, 09:43 |
Mi się wydaje, że to raczej problem jest z optymalizacją, szczególnie pod win 7 64 bitowym :) |
|
offline |
||
James_Enfield (Paź) 19.05.2011, 11:31 |
W przypadku ATI proszę wyłączyć Anti Aliasing w ustawieniach CCC. Nie wiadomo czemu, ale gra gryzie się z AA pochodzącym ze sterowników CCC. Proszę dać znać czy pomogło :) Jeśli nie - wyłączyć również w CCC Filtorwanie anizotropowe (anisotropic filtering), anti aliasing adaptacyjny (adaptive) oraz Catalyst A.I. Niektóre karty AMD nie współpracują obecnie z Witcherem 2 w zakresie grania na pełnym ekranie. Możesz spróbować gry w trybie okienkowym i poinformować o rezultatach. Proszę o informację w jakiej rozdzielczości próbujesz grać. |
|
offline |
||
neo-kce (Paź) 19.05.2011, 11:54 |
Wszystko w CCC jest powyłączane i na full screen i windowed tak samo jest a rozdzielczość 1920x1080 i niższych do 1280×720 (16:9) i dopiero na tej ostatniej jest wzrost FPS do 40-50 na średnich ustawieniach. | |
offline |
||
pawepoz (Paź) 19.05.2011, 12:01 |
Dlaczego CD Projekt kłamie, że gra będzie grywalna na każdym kompie, który spełnia minimalne wymagania? "Produkcja będzie dobrze działała na każdym zestawieniu sprzętowym od tego, które spełnia minimalne wymagania po najmocniejsze komputery. Kod gry zoptymalizowano pod kątem każdego procesora. Nikt nie powinien odczuć negatywnych skutków podczas rozgrywki." Ja spełniam wymagania rekomendowane czyli: Windows 7 64bit Intel Core 2 QUAD Q6600 2.40GHZ 8M cache Gitabyte Radeon 5870 Eyefinity 6 (2gb) 4GB ram i ja czuję "negatywne skutki podczas rozgrywki". W etapie ze smokiem, albo szturmem na zamek jest 20 fps. Tak samo we Flotsam. W lesie jest nieco lepiej - 25-30 fps, ale wciąż nie jest to w pełni grywalne (nie mówiąc już o niewielkich przycięciach co jakiś czas przy doczytywaniu obszarów). Czy CD Projekt nazywa grę w średnio 25 klatkach grywalną? Próbowałem już wszystkich ustawień grafiki w Wiedźminie od LOW po Ultra. Jak bym nie ustawił gra ma tyle samo fps - nie robi jej żadnej różnicy w jakiej gram rozdzielczości, jakie ustawienia. Tylko uberpróbkowanie coś zmienia, więc mam wyłączone, bo gdyby było włączone miałbym 10 fps. Dla testu ustawiłem wszystko na wyłączone i minimalną rozdzielczość - zyskałem średnio 3 fps. No śmiech. Kiedy wypuścicie jakiś patch, bo tak nie da się komfortowo grać. |
|
offline |
||
|
Wróć do: lista wątków, góra strony
|
||