Get Adobe Flash player

Forum dyskusyjne: wiedzmin 2 problemy z grafiką

wiedzmin 2 problemy z grafiką
Autor posta Treść posta  
siema wszystkim mam taki problem z grafika w wiedzminie 2 wiedzmin chodzi mi na ustawieniach wysokich i niestety nie jest za stabilny mianowicie liczba klatek np. podczas waliki przewaznie jest 20,27 w scenkach jest ok 40 nawet 50 raz bylo zainstalowałem sterownik najnowszy ten beta do nividi no fakt cos tam sie polepszyło no ale dalej nie jest tak jak bym tego oczekiwal moze za mało ram mam albo cos w kompie jest nie tak ...

rozdzielczosc 1680 na1050
mam system xp sp2
4 giga ram
procek 4 rdzeniowy intel 2.33ghz
grafika invidia geforce GTX285 1giga do tego chłdzenie
Arctic Accelero Xtreme GTX Pro
ja mysle ze jest to wina ram ze mam ich za mało no ale... jak macie jakies pomysły piszcie pozdrawiam

To jest odpowiedź na post użytkownika "carlos12345" [ post #1 ]

carlos12345:

Masz przyczynę. Po pierwsze, do GTX 285 trzeba mocnego procesora (w przeciwnym razie mamy do czynienia z tzw. bottleneckiem czyli ograniczaniem karty graficznej przez procesor, który nie jest w stanie przetworzyć odpowiedniej ilości danych), a po drugie sama gra tego wymaga.

O ile się nie mylę, Twój procesor to Q8200 czyli nienajlepsza opcja jeśli chodzi o granie. Jeśli nie masz możliwości wymiany, dorzuć przynajmniej jakieś dobre chłodzenie i kręć ile wlezie. Żeby w pełni wykorzystać możliwości jakie oferuje Twoja karta, to przy grze na wysokich detalach i w rozdzielczości, z której korzystasz, warto go do minimum 3,4-3,5 GHz podkręcić. W przeciwnym razie bottleneck będzie zbyt widoczny. Niestety nie ma na rynku procesorów, które nie ograniczają mocnych kart bez OC (nawet i5 i i7 na standardowych taktowaniach w żaden sposób nie radzą sobie z najmocniejszymi kartami).

To jest odpowiedź na post użytkownika "James_Enfield" [ post #2 ]

James_Enfield:
carlos12345:

Masz przyczynę. Po pierwsze, do GTX 285 trzeba mocnego procesora (w przeciwnym razie mamy do czynienia z tzw. bottleneckiem czyli ograniczaniem karty graficznej przez procesor, który nie jest w stanie przetworzyć odpowiedniej ilości danych), a po drugie sama gra tego wymaga.

O ile się nie mylę, Twój procesor to Q8200 czyli nienajlepsza opcja jeśli chodzi o granie. Jeśli nie masz możliwości wymiany, dorzuć przynajmniej jakieś dobre chłodzenie i kręć ile wlezie. Żeby w pełni wykorzystać możliwości jakie oferuje Twoja karta, to przy grze na wysokich detalach i w rozdzielczości, z której korzystasz, warto go do minimum 3,4-3,5 GHz podkręcić. W przeciwnym razie bottleneck będzie zbyt widoczny. Niestety nie ma na rynku procesorów, które nie ograniczają mocnych kart bez OC (nawet i5 i i7 na standardowych taktowaniach w żaden sposób nie radzą sobie z najmocniejszymi kartami).
Spróbuj zainstalować poprzedni sterownik do karty , a te 4 rdzenie powinny dawać rade, chociaż na dobrą sprawę to dopiero po dwóch może po tym pierwszym patchu się polepszy ( miejmy nadzieję )

dzieki teraz juz wiem o co chodzi tylko nie bede podkrecał procka bo nie mam na to czasu a ni nie umiem :( dlatego wole kupic sobie jakiegos dobrego procka tak mysle do 500 zł mam płyte głowna ASUS P5Q-DELUX jak ktos wie jaka to płyta i sie zna na prockach to ni8ech napisze jaki by mi odpowiadal zebym mogl spokojnie grac w WIEDZMINA:) pozdrawiam jeszcze raz narazie.  

To jest odpowiedź na post użytkownika "carlos12345" [ post #4 ]

carlos12345:
dzieki teraz juz wiem o co chodzi tylko nie bede podkrecał procka bo nie mam na to czasu a ni nie umiem :( dlatego wole kupic sobie jakiegos dobrego procka tak mysle do 500 zł mam płyte głowna ASUS P5Q-DELUX jak ktos wie jaka to płyta i sie zna na prockach to ni8ech napisze jaki by mi odpowiadal zebym mogl spokojnie grac w WIEDZMINA:) pozdrawiam jeszcze raz narazie.
Jedyna sensowna oferta to kłady z serii 6xxx ale one chodzą po 600 zł. Odezwij się do mnie na GG 13393367 a cię pokieruje.