Forum dyskusyjne: Polityka, gospodarka, kwestie społeczne (tylko bez nerwów :))
| Autor posta | Treść posta | |
|---|---|---|
Blackbird (Giermek) 10.08.2009, 19:38 |
Tym razem wątek nie będzie miał w tytule \\\"Polska\\\", gdyż z doświadczenia wiem, że to bez sensu ;P Zostałem poproszony o zainaugurowanie tego wątku na nowym-starym forum, więc to czynię z przyjemnością. Mam nadzieję, że nie będzie pożywką dla wszelkiej maści prowokatorów (tak, jak to się stało na gram.pl). I może zacznę dyskusję od kwestii, która mnie nurtuje od jakiegoś czasu - czyli to kto stoi za Barackiem Obamą i jakie ma plany (Bilderberg Group). Bo to, że Obama jest figurką-marionetką nie ulega raczej wątpliwości. Wielkie lobby finansowe - chyba najbardziej wpływowe w historii. |
|
offline |
||
KrzysztofMarek (Rycerz) 10.08.2009, 19:57 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Blackbird" [ post #1 ] Blackbird: Yarr, poszukaj w antykwariatach książki Stanisława Lema "Pamiętnik znaleziony w wannie"./.../Bo to, że Obama jest figurką-marionetką nie ulega raczej wątpliwości./.../. To będzie jedna z możliwych odpowiedzi na Twoje pytanie. Przy okazji pamiętaj, ze socjalizm jest niesłychanie atrkcyjny dla: - ludzi, którzy są zbyt głupi, by samemu dawać sobie radę; - ludzi, walczących o prawa osób, które są zbyt głupie, by samemu sobie dawać radę; - ludzi, którzy ustrój socjalistyczny znają tylko z teorii, nie z praktyki. |
|
offline |
||
Blackbird (Giermek) 10.08.2009, 20:02 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KrzysztofMarek" [ post #2 ] KrzysztofMarek: To już mam we krwi (czyt. nie zapominam :)).Przy okazji pamiętaj, ze socjalizm jest niesłychanie atrakcyjny dla: - ludzi, którzy są zbyt głupi, by samemu dawać sobie radę; - ludzi, walczących o prawa osób, które są zbyt głupie, by samemu sobie dawać radę; - ludzi, którzy ustrój socjalistyczny znają tylko z teorii, nie z praktyki. Wiesz co jest przerażające - ilość ludzi w tych trzech kategoriach :( |
|
offline |
||
KrzysztofMarek (Rycerz) 10.08.2009, 20:06 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Blackbird" [ post #3 ] Blackbird: Głupich nie sieją, sami się rodzą. Na resztę wątpliwości odpowiem jutro. W końcu powinienem już awansować na Lorda, a tu awans się spóźnia. Muszę zatem pospamowć systemowo (nie systematycznie. Systemowo!)
/.../Wiesz co jest przerażające - ilość ludzi w tych trzech kategoriach :( |
|
offline |
||
S1G Moderator (Rycerz) 10.08.2009, 21:46 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KrzysztofMarek" [ post #2 ] KrzysztofMarek: Zapomniałeś o zbyt leniwych żeby samemu dawać sobie radęPrzy okazji pamiętaj, ze socjalizm jest niesłychanie atrkcyjny dla: - ludzi, którzy są zbyt głupi, by samemu dawać sobie radę; - ludzi, walczących o prawa osób, które są zbyt głupie, by samemu sobie dawać radę; - ludzi, którzy ustrój socjalistyczny znają tylko z teorii, nie z praktyki. |
|
offline |
||
KrzysztofMarek (Rycerz) 10.08.2009, 22:29 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "S1G" [ post #5 ] S1G: Hmmm. Może i tak. Ale dla mnie, taki zbyt leniwy, jest jednocześnie zbyt głupi. Nie potrafi przewidzieć, co z jego leniwej głupoty wynika. A z jednostkowej leniwej głupoty wiele nie wynika, natomiast przy wiekszej ilości leniwych spada chęć do pracy tych, którzy muszą tych leniwych utrzymywać, czyli ilość tych pracusiów spada. Spada zatem poziom życia wszystkich...
/.../Zapomniałeś o zbyt leniwych żeby samemu dawać sobie radę |
|
offline |
||
Vaksinar (Giermek) 12.08.2009, 19:55 |
Iskrzy znów między Rosja a Ukrainą. Miedwiediew wysłał jakis list do Juszczenki, w którym oskarża Ukrainę o działania antyrosyjskie, długi związane z gazem i.... dyskryminację mniejszości rosyjskiej na terenie Ukrainy. Nie jest zbyt dobrze, jesli ze strony Rosji idzie ten argument, gdyż zarówno za caratu, za komunistów jak i we współczesnej Rosji ten argument jest stosowany przed atakiem. Mam jednak nadzieję, że skończy się tylko sądem i karą, której rzadza Gazprom, ewentualnie zakręceniem kurka z gazem. I jeszcze jedno - nie wiem jak sondaże na Ukrainie, ale zbliżają się wybory. Jak będzie wyglądać EURO nasze wspaniałe jak wygra prorosyjski rywal Juszczenki? |
|
offline |
||
PsyhoSpider (Rycerz) 12.08.2009, 20:26 |
Prawie jak w domu ;)) Aby nie było offu, to napiszę że śmiać mi się chce (w cudzysłowie) z kolejnego popisu naszych bojowników-okupantów. Dokładniej z naszego dowództwa. Okazało się że już podczas zasadzki sanitariusze stwierdzili zgon naszego kapitana. Przez dwa dni słyszeliśmy że nasz żołnierz jest zaginiony. W zawodowej armii nikt nawet nie dopuszcza aby pozostawić nawet martwego kolegi na polu walki, tym nie mniej rzecznik przekonywał nas że żołnierz jest zaginiony a nie poległy. Może mieli nadzieję że Talibowie go jakoś wskrzeszą i dlatego go zostawili. |
|
offline |
||
Blackbird (Giermek) 12.08.2009, 20:47 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Vaksinar" [ post #7 ] Mało prawdopodobny jest atak militarny Rosji na Ukrainę. Zakręcenie gazu dużo bardziej. Tylko wtedy odbije się to na całej Europie, bo Ukraina nie będzie chciała puszczać Rusom gazu przez swoje terytorium.Generalnie nie wygląda to dobrze. Może gdyby jakiś ukraińsko-rosyjski polityk przyłączył Ukrainę do Rosji byłoby lepiej? ;P |
|
offline |
||
Blackbird (Giermek) 12.08.2009, 20:53 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "PsyhoSpider" [ post #8 ] Polska to militarny trup. Począwszy od ministra, a kończąc na żołnierzach i sprzęcie. I nie mówię, że mamy złych żołnierzy w znaczeniu mało bitnych. Ale na współczesne pole walki się nie nadają, bo nie nadaje się "góra". IMO powinniśmy się wycofać z amerykańskich wojenek, bo nic z tego nie mamy - ani militarnie, ani ekonomicznie, ani politycznie - poza stratami. I żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał - nie chodzi mi o "pokój na świecie". Uważam po prostu, że po pierwsze - nasza armia nie nadaje się na misje, a po drugie nic nam one nie dają (w zakresie interesu narodowego).Niech Amerykanie się kiszą sami. |
|
offline |
||
S1G Moderator (Rycerz) 12.08.2009, 21:25 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Blackbird" [ post #9 ] Blackbird: Jeszcze trochę i bez gazowej wojenki polsko ukraińskiej nowego roku nie ogłoszą ;) bądź co bądź w zimie gazowy szantaż jest najskuteczniejszy, więc jak zaatakują (znowu) w ten sposób to właśnie wtedy.
Mało prawdopodobny jest atak militarny Rosji na Ukrainę. Zakręcenie gazu dużo bardziej. Tylko wtedy odbije się to na całej Europie, bo Ukraina nie będzie chciała puszczać Rusom gazu przez swoje terytorium. Generalnie nie wygląda to dobrze. Może gdyby jakiś ukraińsko-rosyjski polityk przyłączył Ukrainę do Rosji byłoby lepiej? ;P |
|
offline |
||
KrzysztofMarek (Rycerz) 12.08.2009, 21:26 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Blackbird" [ post #9 ] Blackbird: Już bardziej prawdopodobny byłby podział Ukrainy. Ruscy wezma sobie część rosyjskojęzyczną a nam oddadzą resztę. Albo wezmą sobie 3/4 a nam zostawią 1/4, ot, tak do Lwowa... I będą mieli naszą wdzięczność i spokój z Ukraińcami, za to my mnóstwo kłopotów...
.Generalnie nie wygląda to dobrze. Może gdyby jakiś ukraińsko-rosyjski polityk przyłączył Ukrainę do Rosji byłoby lepiej? ;P |
|
offline |
||
PsyhoSpider (Rycerz) 12.08.2009, 21:48 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Blackbird" [ post #10 ] Blackbird: Ostatnio czytałem obszerny raport o naszej Marynarce Wojennej. Nie wiem czy był on dostępny ale mniejsza o to. Włos się jeży na głowie. Za około 3 lata nie będziemy mieć Marynarki. Kraj z takim dostępem do morza, z taką historią i naprawdę z fachową kadrą będzie mógł pływać tylko na trałowcach i okrętach obsługowych. W ramach akcji na wodach Somalii zaoferowaliśmy tylko właśnie kadrę która miała operować na okrętach sojuszniczych !!! Polska to militarny trup. Byłbym spokojny, ale z racji naszych sąsiadów i podgrzewającej się non stop sytuacji jednak wolałbym aby było troszkę inaczej. Już nasi kochani sojusznicy (czyt.USA) pokazali nam gdzie nas mają( tarcza), podobnie jak UE w sporze z Rosją (gospodarka). Jeśli mnie pamięć nie myli to już Kazimierz Moczarski pisał że okupowany stanie się okupantem. Jeśli dziś Irakijczyków którzy walczą z Amerykanami w Iraku nazywamy terrorystami to jak nazwać naszych partyzantów podczas II w.ś. ? |
|
offline |
||
Vaksinar (Giermek) 12.08.2009, 22:55 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Blackbird" [ post #9 ] Blackbird: Właśnie o tym pisałem. Nie trzeba wlączać, wystarczy że wygra ten Janukowycz czy jak się to pisze. I już będzie z Ukrainą spokój.Może gdyby jakiś ukraińsko-rosyjski polityk przyłączył Ukrainę do Rosji byłoby lepiej? ;P Tak swoją drogą jeszcze jakiś czas temu popierałeś nasze lizanie tyłka wuja Sama... Dostaliśmy w zamian F-16 i ja czytałem z kolei, że te nasze F-16 wcale nie sa złe. Wręcz przeciwnie - nowy model, lepsze od niektórych z US Army. Problem to nasi boscy piloci, którzy nie umieją obsługiwać tych latających komputerów. |
|
offline |
||
Vaksinar (Giermek) 12.08.2009, 22:58 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KrzysztofMarek" [ post #12 ] KrzysztofMarek: Już z Yarrem o tym kiedyś rozmawiałem, że to byłoby spoko. Pomijam fakt, czy Putin zechciałby się podzielić z nami.Już bardziej prawdopodobny byłby podział Ukrainy. Ruscy wezma sobie część rosyjskojęzyczną a nam oddadzą resztę. Albo wezmą sobie 3/4 a nam zostawią 1/4, ot, tak do Lwowa... I będą mieli naszą wdzięczność i spokój z Ukraińcami, za to my mnóstwo kłopotów... A problem miałbys nie tylk zza granica, ale i z niektórymi Polakami, którzy krzyczeliby, że krzywdzimy naród ukraiński. |
|
offline |
||
Blackbird (Giermek) 12.08.2009, 23:03 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Vaksinar" [ post #14 ] Nie popierałem lizania niczyjego tyłka ;) Uważałem, że dobrze jeśli wesprzemy USA ale ZA COŚ. I tym CZYMŚ nie będzie kilka sztuk samolotów, o których lokalizacji ciągle się trąbi, tylko wymierne korzyści na przykład obustronny traktat sojuszniczy, niezależny od NATO, albo gospodarczy+zniesienie wiz dla Polaków.A tak naprawdę nie mamy nic. |
|
offline |
||
Vaksinar (Giermek) 13.08.2009, 00:05 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Blackbird" [ post #16 ] Blackbird: Ktoś nam to obiecał? Zdaje się, więc nie liczyłbym na to.na przykład obustronny traktat sojuszniczy, niezależny od NATO Taki traktat idzie jednak nie niekorzyść USA, bo z Polska to oni mają NATO. A jakby chcieli dodatkowy traktat w Europie, to chyba z innym krajem. |
|
offline |
||
S1G Moderator (Rycerz) 13.08.2009, 08:50 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "PsyhoSpider" [ post #13 ] PsyhoSpider: Co prawda budują się że 2 fregaty , ale to okręty nadające się na dalekie misje a nie pływanie po dość małym Bałtyku.Blackbird: Ostatnio czytałem obszerny raport o naszej Marynarce Wojennej. Nie wiem czy był on dostępny ale mniejsza o to. Włos się jeży na głowie. Za około 3 lata nie będziemy mieć Marynarki. Kraj z takim dostępem do morza, z taką historią i ?Polska to militarny trup. |
|
offline |
||
PsyhoSpider (Rycerz) 13.08.2009, 17:17 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "S1G" [ post #18 ] S1G: Mówisz o naszych fregatach w budowie ?Co prawda budują się że 2 fregaty , ale to okręty nadające się na dalekie misje a nie pływanie po dość małym Bałtyku. Wiem o jednym projekcie, minęło już jeśli się nie mylę ponad dziesięć lat od czasu rozpoczęcia ( w technice to całe wieki ) a koszty budowy już przekroczyły zakup takiego okrętu na wolnym rynku. Co więcej ten projekt chyba od dwóch-trzech lat jest zawieszony i rdzewieje w hangarach. |
|
offline |
||
Vaksinar (Giermek) 15.08.2009, 13:29 |
http://blog.rp.pl/lisicki/2009/08/13/moje-rady-...hiszpanii/ Polecam felieton. Jak myślicie, u nas mamy też Zapaterów w polskiej polityce mamy? Zastanawiam się tylko czy w SLD, czy w SdPL. I ciekawe kiedy znów do władzy dojdą. Miller już założył "nowa lewicę" ze starymi gębami, ale narazie bez sukcesów. |
|
offline |
||
|
Wróć do: lista wątków, góra strony
|
||