Forum dyskusyjne: Polityka, gospodarka, kwestie społeczne (tylko bez nerwów :))
| Autor posta | Treść posta | |
|---|---|---|
Blackbird (Baron) 30.08.2010, 17:57 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Flameruler" [ post #2280 ] Flameruler: Kiedy górnicy przyjechali w odwiedziny do ministerstwa pracy zastali chyba zamknięte drzwi i okna. W drzwi pukali, ale nikt nie otwierał, więc spróbowali zapukać w okna... płytami ;PMówiąc o płytach chodnikowych miałeś na myśli budowanie dróg, czy pogonienie tymi płytami kogo trzeba? :) Kierowcy powinni zrobić to samo tylko najlepiej pod każdym ministerstwem i pod siedzibą i sejmu i rządu i prezydenta. I tak rządzi Polską od lat socjalistyczny beton, więc ciut więcej nie zaszkodzi dołożyć. |
|
offline |
||
Blackbird (Baron) 30.08.2010, 18:01 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KrzysztofMarek" [ post #2281 ] KrzysztofMarek: Obecnie polityka wygląda inaczej, w zasadzie odwrotnie, niż za Stalina (w końcu uznaje się, że to był okres błędów i wypaczeń na drodze do budowania socjalizmu światowego). Teraz jednostka to nie licząca się statystyka, a kolektyw to siła dysponująca ''siłom i godnościom osobistom''. Przecież mamy demokrację ludową.Zaraz, zaraz! 41 osób zgineło? I nie ogłoszono żałoby narodowej? Dlaczego!? I nikt nie woła o zapomogi dla rodzin? Przecież winny jest PiS/PO/SLD (niepotrzebne skreślić). A co do autostrad: czego się nie robi, by ratować PKP ;P |
|
offline |
||
Flameruler (Lord) 30.08.2010, 23:14 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KrzysztofMarek" [ post #2281 ] KrzysztofMarek: Mylisz się. To iście genialny plan. Autostrady są kiepskiej jakości i jak nikt nie będzie nimi jeździł, to nie trzeba będzie ich remontować. :D W przeciwnym wypadku już za dwa lata okaże się, że trzeba je zamykać, bo się rozsypują. Z mojej skromnej wiedzy wynika, że autostrady powinno się budować z tzw. asfaltobetonu, który ma skład nieco odmienny od zwykłego asfaltu. Nie wiem, co leje się na autostrady w Polsce, ale biorąc pod uwagę to, że na zwykłe drogi leje się u nas smołę zamiast asfaltu (co tłumaczy jego topienie się w czasie upałów), sprawa autostrad wygląda bardzo blado. Co więcej u nas buduje się autostrady dwuwastwowe, a żeby były wytrzymałe muszą być czterowarstwowe (takie są w Niemczech). Jeśli dodamy do tego możliwość, że na większych obszarach dokonuje się proceder podobny do tego, który niedawno wyszedł na jaw (kradzież podkładu w postaci dolomitu i zastępowanie go ziemią i piachem), to mamy prawdziwy obraz nędzy.
A tak nawiasem mówiąc, to słyszałem, że ceny przejazdu autostradą zbliżają si.ę do cen biletów na pociąg na tej samej trasie. To kto będzie jeździł autostradą, jak pociąg wyjdzie taniej? Komuś się chyba w główce pomerdało... |
|
offline |
||
Flameruler (Lord) 02.09.2010, 14:15 |
Mam do Was pewne pytanie. Jak widzicie funkcjonowanie bibliotek? Konkretnie mam na myśli ich finansowanie. Biblioteki nie pobierają żadnych opłat za wypożyczanie książek (co najwyżej za założenie konta). Kto powinien je finansować? Jeśli mają być prywatne, to ich działalność musi się opłacać. Także powinny być finansowane z datków charytatywnych, ewentualnie przez jakichś sponsorów większych? Chodzi mi oczywiście o zwykłe biblioteki, nie zaś biblioteki szkolne, akademickie itp., bo tutaj finansowanie jest proste (środki z czesnego). | |
offline |
||
KrzysztofMarek (Hrabia) 02.09.2010, 15:40 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Flameruler" [ post #2285 ] Flameruler: Finansować powinni ci, którzy z nich korzystają. Niezależnie od tego, czy są prywatne, czy państwowe. Bo dlaczego ja mam finansować czytelnictwo kogoś innego? Albo, wchodząc na inne podwórko, dlaczego ja mam, na przykład, finansować kupno komuś gry komputerowej, skoro ja tego nie chcę?/.../ Kto powinien je finansować? Jeśli mają być prywatne, to ich działalność musi się opłacać. /.../). Jeśli chcę, to wspomagam działalność bibliotek, oddając im moje książki, które już przeczytałem. Tak robiłem w przeszłości, odnosiłem też książki do szpitala. Tam ludziom bardziej potrzebne, niż w bibliotekach. Ewentualnie widziałbym finansowanie bibliotek z dobrowolnych datków. Tylko dobrowolnych. |
|
offline |
||
Blackbird (Baron) 02.09.2010, 15:52 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Flameruler" [ post #2285 ] Datki, darowizny, sponsorzy, działalność społeczna. Biblioteki prywatne też mogłyby funkcjonować, ale raczej w większych miastach. Rok temu oddałem np. do biblioteki dwa wózeczki książek o różnej tematyce, w tym kilka bestsellerów. Biblioteka wzięła z pocałowaniem ręki.Biblioteki powinny stanowić już przeżytek, ale nic z tego. Państwo robi wszystko, by biblioteki miały klientów (to tak, jak z PKP). Od przyszłego roku VAT na książki wyniesie 5% (lub 8%). Jeśli dodamy do tego podwyżkę wszystkiego (bo wzrośnie energia etc.) to ludzi coraz mniej będzie stać na książki. |
|
offline |
||
Flameruler (Lord) 02.09.2010, 17:42 |
Wątpię, żeby całkowicie udało się wyeliminować popyt na biblioteki, choć wiadomo, że najlepiej by wszystkich było stać na książki. Biorąc pod uwagę niemal 80% wzrost pensji poprzez usunięcie większości podatków, liczba osób, których byłoby na to stać wzrosłaby diametralnie. A jeśli więcej ludzi byłoby stać na kupowanie książek, to i więcej osób oddawałoby je do bibliotek. Porównanie z grami bardzo trafne moim zdaniem. | |
offline |
||
Flameruler (Lord) 07.09.2010, 12:39 |
No i chcą dowalić kolejny podatek: http://podatki.onet.pl/nowa-skladka-czyli-nowy-...rasa-detal. Pięknie, po prostu pięknie... | |
offline |
||
KrzysztofMarek (Hrabia) 07.09.2010, 18:29 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Flameruler" [ post #2289 ] Flameruler: A to panowie senatorowie nie są w wieku, hmm, senatorskim? Toż niedługo i im będą dodatek wypłacać! Przeciw sobie działają! No, ale trudno od nich wymagać zdolności przewidywania dłużej, niż do następnej kadencji...
No i chcą dowalić kolejny podatek: http://podatki.onet.pl/nowa-skladka-czyli-nowy-...rasa-detal. Pięknie, po prostu pięknie... |
|
offline |
||
strajker (Rycerz) 08.09.2010, 10:51 |
Znowu daje o sobie znać przypomnenie o tym, iz dzisiejsza Polska to wasal USA. Art. "Agent CIA torturował więźnia w Polsce" http://konflikty.wp.pl/kat,1020231,title,Agent-...omosc.html I Polska (polscy politycy) lubi spełniać życzenia Obcych krajów niczym prostytutka - Amerykanie sobie zażyczyli tajne wiezienia CIA w Polsce i... otrzymali zgodę Warszawy. A ja pamietam jak kilka lat temu politycy SLD, PO, PiSu i PSL twierdzili - nie ma i nigdy nie było tajnych więzień CIA w Polsce, i nie było żadnych tortur - a dziś mówią: no były ale.... myśmy nie wiedzieli że tam torturuje się zatrzymanych! Tak źle i tak źle - bo co to za kraj w którym władze nie wiedzą co robią agenci innego kraju? Co to za kraj w którym agenci obcego kraju otrzymują eksterytorialne więzienia? |
|
offline |
||
KrzysztofMarek (Hrabia) 08.09.2010, 11:07 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "strajker" [ post #2291 ] strajker: Może byś przestał brać celowe dezinformacje za prawdę?Znowu daje o sobie znać przypomnenie o tym, iz dzisiejsza Polska to wasal USA./.../? CIA nie takie wiadomości puszczała w świat. A już mistrzem dezinformacji było KGB, a teraz FSB. Wystarczy poczekać, a niedługo jakiś zbieg z Rosyjskiego Raju ujawni mechanizm i tej dezinformacji. |
|
offline |
||
Flameruler (Lord) 08.09.2010, 13:26 |
Wątpię aby było to dzieło CIA, bo samej CIA chluby taka wiadomość też nie przynosi. To działanie jakichś innych służb. Wiadomość może być oparta albo na prawdziwych informacjach wykradzionych z CIA, albo na całkowicie fałszywych dokumentach. Warto zaznaczyć to, że dzisiejsze rewelacje dotyczą wyłącznie Polski, a w przeszłości mówiło się, że więzienia miały być także w innych krajach (bodajże m.in. w Rumunii). Oznacza to, że dzisiejsza informacja jest nakierowana wprost na to, żeby zaszkodzić Polsce. | |
offline |
||
strajker (Rycerz) 08.09.2010, 14:22 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KrzysztofMarek" [ post #2292 ] KrzysztofMarek: To co agencja Associated Press, powołująca się na raport inspektora generalnego CIA i anonimowe źródła w wywiadzie CIA są na żołdzie Rosji?strajker: Może byś przestał brać celowe dezinformacje za prawdę?Znowu daje o sobie znać przypomnienie o tym, iż dzisiejsza Polska to wasal USA./.../? CIA nie takie wiadomości puszczała w świat. A już mistrzem dezinformacji było KGB, a teraz FSB. Wystarczy poczekać, a niedługo jakiś zbieg z Rosyjskiego Raju ujawni mechanizm i tej dezinformacji. A może to Rosja kazała Polsce lizać tyłek USA i spełniać Warszawie każde amerykańskie życzenie - łącznie z tymi które łamią polskie i międzynarodowe prawo? Sprawa jest oczywista - były więzienia CIA w Polsce, polskie władze wiedziały o torturach ale żyły w złudnym przekonaniu że to się nie wyda a teraz polskie władze rżną głupka cyt. D. Tuska (obecnego Premiera RP) "Racja stanu każe mi być dyskretnym" http://beta.wiadomosci.onet.pl/raporty/rzad-don...omosc.html |
|
offline |
||
strajker (Rycerz) 08.09.2010, 14:35 |
A jeszcze jedno: nie rozumiem... na czym ma polegać polska racja stanu w zgodzie Polski na istnienie w Polsce tajnych więzień obcego Państwa (USA) i narażaniu Polski na kompromitację, a także łamanie polskiego i międzynarodowego prawa oraz zwiększenie ryzyka zagrożeń terrorystycznych w Polsce bo była akcja i można się spodziewać reakcji? Ponadto jak będzie postrzegać Polskę Świat Islamu (kraje muzułmańskie)? Co z polskim eksportem do tych krajów? Jak utracimy kontrakty kto je przechwyci? Niemcy (jak to zrobiły na rynku rosyjskim po napuszczeniu przez Niemcy i polskojezyczne media Polski na Rosję w sprawie Kaukazu) czy Amerykanie? |
|
offline |
||
slaveq (Baron) 08.09.2010, 17:57 |
gdzie znajduje sie najwieksza szajka piratow? otoz na uczelni, polskiej uczelni: http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/akcja-pol...tykul.html |
|
offline |
||
KrzysztofMarek (Hrabia) 08.09.2010, 18:03 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "strajker" [ post #2294 ] strajker: Guzik prawda. Ciekaw jestem, kto najpierw podpuścił Leppera o talibach w Klewkach i jak to nie wypaliło, ciągnie to dalej./.../ Sprawa jest oczywista - były więzienia CIA w Polsce, polskie władze wiedziały o torturach ale żyły w złudnym przekonaniu że to się nie wyda a teraz polskie władze rżną głupka cyt. D. Tuska (obecnego Premiera RP) "Racja stanu każe mi być dyskretnym"/.../ Co jest oczywiste, to to, ze to lipa. A niedługo ''okaże się'', ze kolejne więzienia były w Gruzji i na Białorusi. |
|
offline |
||
strajker (Rycerz) 08.09.2010, 19:30 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KrzysztofMarek" [ post #2297 ] KrzysztofMarek: 1.No jasne, to nie jest brudna sprawa USA tylko Rosji. Dlaczego jesteś taki skromny i nie napisałeś jeszcze, że to Rosja zbudowała Auschwitz, że to Rosja zamordowała Hiroszimę i Nagasaki, że to Rosja napadła 1 września 1939 r. na Polskę a w odpowiedzi na to niemieckie wojsko (pardon nazistowskie wojsko) wkroczyło do Polski by ratować polską i niemiecka ludność przed Rosją?Guzik prawda. Ciekaw jestem, kto najpierw podpuścił Leppera o talibach w Klewkach i jak to nie wypaliło, ciągnie to dalej. Co jest oczywiste, to to, ze to lipa. A niedługo ''okaże się'', ze kolejne więzienia były w Gruzji i na Białorusi. Skoro sam przyznajesz że nienawidzisz Rosji bo według Ciebie cyt.; "Państwo rosyjskie nie podoba mi się dlatego, że od wieków działa na naszą szkodą, oczywiście z korzyścią dla siebie." co ty możesz innego napisać niż mantrę: nie lubię Rosji i całe zło tego Świata to Rosja a Niemcy nigdy nie szkodzili Polsce bo gdyby szkodziły to nienawidziłbyś je?:P Ale rzeczywiście to zastanawiające dlaczego... wszystkie więzienia USA są... poza granicami USA czyli są/były.... na Kubie (Guantanamo), Polsce, Rumunii, Iraku (Abu Ghraib) etc.? I pewnie gdyby byłaby taka potrzeba to USA też dysponowałyby więzieniem w Gruzji (instruktorów tam mieli i mają do dziś za prezydenta Gruzji obywatela z amerykańskim obywatelstwem). Natomiast jeśli chodzi o Białoruś no to niestety zapominasz, iż rządzący na Białorusi Łukaszenko nie ma dobrego zdania o Wuju Samie i ew. amerykańscy agenci CIA na Białorusi mają tylko szanse na to że sami trafią do takiego wiezienia jako jego pensjonariusze! 2.O komunistach mówiono (oni sami też tak o sobie mówili) iż dla nich ZSRS nie jest Obcym Państwem bo ZSRS to "Ojczyzna proletariatu" i prawdziwa (jedyna) Ojczyzna dla każdego komunisty - myślę że analogicznie dla wielu polskich polityków czasów dzisiejszych USA nie są Obcym Państwem bo dla nich ich jedyną Ojczyzna są właśnie USA (a dla mniszości polityków w Polsce to Ojczyzna są Niemcy) i stąd tajne więzienia CIA w Polsce to nie były więzienia Obcego Państwa! - i to ciekawe że im ktoś miał w rodzinie kogoś kto kiedyś pluł na USA a wielbił ZSRS dziś z wiarą neofity tym bardziej pluje na Rosje i wielbi USA. 3.Nic nie wypaliło odnośnie słów p. A. Leppera i Talibach. To kilka lat temu właśnie ludzie z PO, PiSu, SLD i PSL w mediach i Sejmie śmiali się z jego słów, iż widziano lądujących Talibów w Polsce (na Mazurach). I wymieniona "banda czworga" (PO, PiS, SLD i PSL) twierdziła wówczas nie ma żadnych Afgańczyków w Polsce w czasie gdy w latach: 2002 - 2006 w Polsce byli... więzieni i torturowani przez Amerykanów Talibowie lub podejrzani iż są Talibami i szkodzą interesom USA w Afganistanie czyli SA terrorystami. |
|
offline |
||
Flameruler (Lord) 09.09.2010, 00:08 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "strajker" [ post #2298 ] Nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że takie więzienia były w Polsce. Skoro jesteś taki pewny tego, to zapewne masz dostęp do dokumentów potwierdzających ten stan rzeczy. Chętnie się z nimi zapoznam.Jedyne rzekome "dowody" to rzekome lądowania samolotów amerykańskich na terenie Polski. Po pierwsze, nie widziałem żadnych dokumentów potwierdzających chociażby te lądowania. Po drugie, nawet jeśli samoloty amerykańskie faktycznie lądowały w Polsce, to jest to w pełni zgodne z postanowieniami NATO i nie mam nic przeciwko temu. Podobnie, na podstawie tych samych postanowień, nie mam nic przeciwko temu, żeby lądowały tu samoloty czeskie, litewskie, angielskie, kanadyjskie czy jakiekolwiek innego kraju należącego do NATO. Oczywiście warunkiem jest to, że muszą być o tym poinformowane władze. |
|
offline |
||
strajker (Rycerz) 09.09.2010, 00:31 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Flameruler" [ post #2299 ] Flameruler: Skoro nie ma rzekomo żadnych dowodów na to, że takie tajne więzienia CIA istniały w Polsce dlaczego.... w tej sprawie prowadzi śledztwo Warszawska Prokuratura Apelacyjna (jeden z wyższych szczebli polskiej prokuratury, trudny do manipulowania przez polityków), która zapowiada że wystąpi do Stanów Zjednoczonych z wnioskiem o udostępnie materiałów dotyczących torturowania przez agentów CIA więźnia w więzieniu agencji znajdującym się na terenie Polski?Nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że takie więzienia były w Polsce. Skoro jesteś taki pewny tego, to zapewne masz dostęp do dokumentów potwierdzających ten stan rzeczy. Chętnie się z nimi zapoznam W lipcu br. Helsińska Fundacja Praw Człowieka ujawniła informacje Straży Granicznej, z której wynikało, że m.in. od grudnia 2002 do września 2003 r. siedmioma samolotami gulfstream (używanymi m.in. przez CIA) przywieziono do Polski na lotnisko w Szymanach 20 osób z Afganistanu, Dubaju i Maroka. Według HRW takie więzienie w Polsce miało się znajdować na terenie szkoły wywiadu w Kiejkutach lub w pobliżu wojskowego lotniska w Szymanach na Mazurach w l. 2002-2006. Polscy politcy (PO, SLD, PiS, PSL) konsekwentnie temu zaprzeczają bo ciężko im powiedzieć, iż zgodzili się na złamanie polskiego prawa oraz konwencji międzynarodowych i przyznać że okłamywali Polaków m.in. w tej sprawie. Ciężko im powiedzieć iż po 1990 r. w Polsce tajne służby innych krajów (USA) mają eksterytorialne wiezienia w Polsce bo jak to wygląda w oczach Polaków? Z wasala (ZSRS) staliśmy się wasalem (USA) - prawda że to brzydko wygląda. |
|
offline |
||
Flameruler (Lord) 09.09.2010, 02:18 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "strajker" [ post #2300 ] strajker: Prokuratura prowadzi śledztwo, ale nikomu zarzutów nie postawiła jak na razie, więc nie ma żadnych dowodów.Skoro nie ma rzekomo żadnych dowodów na to, że takie tajne więzienia CIA istniały w Polsce dlaczego.... w tej sprawie prowadzi śledztwo Warszawska Prokuratura Apelacyjna (jeden z wyższych szczebli polskiej prokuratury, trudny do manipulowania przez polityków),(...) strajker: Doskonale wiem, co ta fundacja "ujawniła". Wydała oświadczenie niepoparte żadnymi dowodami, że w Polsce lądowały samoloty Gulfstream. Nie widziałem dowodów nawet na lądowanie samolotów, nie mówiąc już o jakichś więźniach. Poza tym takie samoloty nie są używane wyłącznie przez CIA, więc jeśli naprawdę lądowały, to nie ma żadnych dowodów na to, że były to samoloty CIA.W lipcu br. Helsińska Fundacja Praw Człowieka ujawniła informacje Straży Granicznej, z której wynikało, że m.in. od grudnia 2002 do września 2003 r. siedmioma samolotami gulfstream (używanymi m.in. przez CIA) przywieziono do Polski na lotnisko w Szymanach 20 osób z Afganistanu, Dubaju i Maroka. strajker: Konkrety. Jak HRW ma dokumenty, to niech je ujawni, a nie wydaje puste oświadczenia. Lepiej by się zajęli np. morderstwem niedawnego działacza opozycyjnego na Białorusi, zamiast bujać w obłokach o jakichś abstrakcyjnych samolotach.Według HRW takie więzienie w Polsce miało się znajdować na terenie szkoły wywiadu w Kiejkutach lub w pobliżu wojskowego lotniska w Szymanach na Mazurach w l. 2002-2006. Polscy politcy (PO, SLD, PiS, PSL) konsekwentnie temu zaprzeczają bo ciężko im powiedzieć, iż zgodzili się na złamanie polskiego prawa oraz konwencji międzynarodowych i przyznać że okłamywali Polaków m.in. w tej sprawie. strajker: Nikt tego nie potwierdził, nie ma żadnych dowodów. Zajmowanie się tą sprawą nie ma w tej chwili sensu, bo w przeciwnym wypadku realizowane jest to, czego chciało prawdziwe źródło tej informacji, czyli zrobić szum wokół tego zagadnienia i zaszkodzić Polsce.
Ciężko im powiedzieć iż po 1990 r. w Polsce tajne służby innych krajów (USA) mają eksterytorialne wiezienia w Polsce bo jak to wygląda w oczach Polaków? Z wasala (ZSRS) staliśmy się wasalem (USA) - prawda że to brzydko wygląda. |
|
offline |
||
|
Wróć do: lista wątków, góra strony
|
||