Get Adobe Flash player

Forum dyskusyjne: Gothic 3 - temat ogólny

Przejdź do strony: 1 2 3 (ostatnia)
Gothic 3 - temat ogólny
Autor posta Treść posta  
bez przesady,gra na bardzo dobrym sprzęcie nadal przycina,mocniejsze ruchy kamery powodują sekundowe przycinki. o ile w pewnym stopniu polepszył wydajność,to nie oznacza to że teraz działa idealnie,tak jak powinno.  
Pozwolę sobie wyrazić moją opinię na temat gry. Jest to imho najsłabsza część sagi Gothic. Tylko "trójki" wraz z dodatkiem nie przeszedłem, chociaż podchodziłem do tej gry jaieś trzy razy. Za każdym razem pasowałem po kilku godzinach. Trzecia część nie ma takiego klimatu, tego "czegoś", co przyciągało do poprzednich dwóch Gothic'ów.
To moje prywatne zdanie.

Mi to się podobała ponieważ mam wszystkie części gry Gothic i każdą z nich pszeszłem.
Uważam że Gothic 3 był najlepszą częścią z tej serii.

predator07 - też mam zakupione wszystkie części tej serii i jako fan stwierdzam że jednak Robhaal ma rację --> nie ma tego "czegoś". Twórcy gry postawili na wygląd i zapomnieli o klimacie czego skutkiem jest niezadowolenie graczy. Fakt że grało mi się dobrze lecz ilość błędów powodowała że zachwyt Tą grą malał wraz z zagłębianiem się w trzy krainy. Poza tym w ostatnich momentach gry doszła jeszcze monotomiczność: na początku fajnie się rozgromiało okupujących orków lecz im więcej miast trzeba było ocalić tym bardziej stawało się to żmudnym zajęciem... ale ogólnie za grafikę do gry pozytywnie jestem nastawiony ;)  
Eldoor zgadzam sie - nie ma tego czegoś. Ale wydaje mi sie, że zadne nowe gry juz nie będą miały tego "czegoś". Powód? Wtórnośc. Po prostu wszystko to juz było. teraz daja tylko lepsza grafe. Dotyczy to tez Gothica III. Albo po prostu ja juz za stary na to jestem;)  

To jest odpowiedź na post użytkownika "farq" [ post #26 ]

farq:
Eldoor zgadzam sie - nie ma tego czegoś.
Jest, jest, tylko że zupełnie inne niż w poprzednich grach. Fani oczekiwali (zupełnie słusznie) nie-wiadomo-czego, a wyszła po prostu trochę inna gra. Pomijając leżącą i kwiczącą stronę techniczną gry - która nota bene na łatce 1.7 wygląda już dobrze - jest lepiej niż znakomicie.

na łatce może i tak ale jak się z początku ktoś napalił na GIII (między innymi ja) to się rozczarował. A to "coś" z czym jest afera to tylko subiektywne odczucie tego czego się oczekuje... no każdy ma swój gust więc dla kogoś kto rozpoczyna zabawę z serią może to być nielada kąsek i niezła pozycja na półce (o ile ma się wspomnianą łatkę), ale dla mnie była to spaprana historia posiadająca jedną z lepszej jak i nie z najlepszej grafik 3D (za co pokłon dla grafików i animatorów), jednakże... no cóż, trzeba mieć łatkę.. bo liczne błędy skutecznie uprzykrzają grę (osobiście - odechciało mi się grać gdy wpadłem w przepaść w miejscu gdzie przed chwilką skała stała, czy idąc stwierdzam iż pod nogami bohatera nie ma gruntu! xD)  
odchodząc od tematu klimatu - ostatnio po ok. 2 h grania gothic mi sie sypie. Macie cos takiego? Genome gaming system przestaje odpowiadac, czy cos podobnego. Problem dotyczy gry czy cos z konfigiem mojego kompa nie tak? Na początku tego nie miałem.
A odchodząc po raz drugi od tematu, to marzy mi sie Ufo Enemy Unknown z lepsza grafa i zupełnie niezmienonymi założeniami samej rozgrywki;)

To jest odpowiedź na post użytkownika "farq" [ post #29 ]

farq:
odchodząc od tematu klimatu - ostatnio po ok. 2 h grania gothic mi sie sypie. Macie cos takiego? Genome gaming system przestaje odpowiadac, czy cos podobnego. Problem dotyczy gry czy cos z konfigiem mojego kompa nie tak? Na początku tego nie miałem.
A odchodząc po raz drugi od tematu, to marzy mi sie Ufo Enemy Unknown z lepsza grafa i zupełnie niezmienonymi założeniami samej rozgrywki;)
Wklej raport DxDiag. Może coś znajdziemy.

A prosze bardzo, moge troche forum zaśmiecic;)

------------------
System Information
------------------
Time of this report: 5/29/2009, 20:48:19
Machine name: VISTA-PC
Operating System: Windows Vista? Home Basic (6.0, Build 6001) Service Pack 1 (6001.vistasp1_gdr.090302-1506)
Language: Polish (Regional Setting: Polish)
System Manufacturer: System manufacturer
System Model: System Product Name
BIOS: BIOS Date: 05/15/08 Ver: 08.00.14
Processor: AMD Phenom(tm) 9950 Quad-Core Processor (4 CPUs), ~2.6GHz
Memory: 4094MB RAM
Page File: 1735MB used, 8428MB available
Windows Dir: C:\Windows
DirectX Version: DirectX 10
DX Setup Parameters: Not found
DxDiag Version: 6.00.6001.18000 32bit Unicode

------------
DxDiag Notes
------------
Display Tab 1: No problems found.
Sound Tab 1: No problems found.
Sound Tab 2: No problems found.
Sound Tab 3: No problems found.
Input Tab: No problems found.

--------------------
DirectX Debug Levels
--------------------
Direct3D: 0/4 (retail)
DirectDraw: 0/4 (retail)
DirectInput: 0/5 (retail)
DirectMusic: 0/5 (retail)
DirectPlay: 0/9 (retail)
DirectSound: 0/5 (retail)
DirectShow: 0/6 (retail)

---------------
Display Devices
---------------
Card name: ATI Radeon HD 4800 Series
Manufacturer: ATI Technologies Inc.
Chip type: ATI Radeon Graphics Processor (0x9440)
DAC type: Internal DAC(400MHz)
Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_9440&SUBSYS_05021002&REV_00
Display Memory: 2809 MB
Dedicated Memory: 1018 MB
Shared Memory: 1791 MB
Current Mode: 1024 x 768 (32 bit) (70Hz)
Monitor: Rodzajowy monitor PnP
Driver Name: atidxx32,atidxx64.dll,atiumdag,atiumdva,atiumd64.dll,atiumd6a.dat,atitmm64.dll
Driver Version: 7.15.0010.0119 (English)
DDI Version: 10.1
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 6/3/2008 05:25:14, 1563648 bytes
WHQL Logo'd: n/a
WHQL Date Stamp: n/a
Device Identifier: {D7B71EE2-D700-11CF-FC71-0825A1C2CA35}
Vendor ID: 0x1002
Device ID: 0x9440
SubSys ID: 0x05021002
Revision ID: 0x0000
Revision ID: 0x0000
Video Accel: ModeMPEG2_A ModeMPEG2_C
Deinterlace Caps: {6E8329FF-B642-418B-BCF0-BCB6591E255F}: Format(In/Out)=(YUY2,YUY2) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,1) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_PixelAdaptive
{335AA36E-7884-43A4-9C91-7F87FAF3E37E}: Format(In/Out)=(YUY2,YUY2) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,0) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_BOBVerticalStretch
{5A54A0C9-C7EC-4BD9-8EDE-F3C75DC4393B}: Format(In/Out)=(YUY2,YUY2) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,0) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY
{6E8329FF-B642-418B-BCF0-BCB6591E255F}: Format(In/Out)=(UYVY,UYVY) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,1) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_PixelAdaptive
{335AA36E-7884-43A4-9C91-7F87FAF3E37E}: Format(In/Out)=(UYVY,UYVY) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,0) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_BOBVerticalStretch
{5A54A0C9-C7EC-4BD9-8EDE-F3C75DC4393B}: Format(In/Out)=(UYVY,UYVY) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,0) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY
{3C5323C1-6FB7-44F5-9081-056BF2EE449D}: Format(In/Out)=(NV12,0x3231564e) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,2) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_PixelAdaptive
{552C0DAD-CCBC-420B-83C8-74943CF9F1A6}: Format(In/Out)=(NV12,0x3231564e) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,2) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_PixelAdaptive
{6E8329FF-B642-418B-BCF0-BCB6591E255F}: Format(In/Out)=(NV12,0x3231564e) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,1) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_PixelAdaptive
{335AA36E-7884-43A4-9C91-7F87FAF3E37E}: Format(In/Out)=(NV12,0x3231564e) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,0) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY DeinterlaceTech_BOBVerticalStretch
{5A54A0C9-C7EC-4BD9-8EDE-F3C75DC4393B}: Format(In/Out)=(NV12,0x3231564e) Frames(Prev/Fwd/Back)=(0,0,0) Caps=VideoProcess_YUV2RGB VideoProcess_StretchX VideoProcess_StretchY
DDraw Status: Enabled
D3D Status: Enabled
AGP Status: Enabled

To jest odpowiedź na post użytkownika "farq" [ post #31 ]

To tylko kawałek :D
Może wrzuć na jakiś hosting.

Z tego widać, że masz Vistę i Radeona - 2 rzeczy, których G3 nie lubi.
Ale najważniejsze - zaktualizuj koniecznie sterownik karty graficznej.
W samym CCC wyłącz AAA oraz Alternative Pixel Center.

RobeN dzieki za zaangażowanie:D. Jestem zapracowanym człowiekiem wiec z aktualizacjami jestem na bakier :) Tak czy inaczej pomoc doceniam. A właśnie sobie przypomniałem że po instalacji miałem problem z tym, że przy uruchomieniu gry komp prosił o wlożenie płyty z grą Gothic III (!). Poszukałem na forach i znalazłem gdzies na niemieckim forum plik do ściągnięcia, który problem załatwił. Pewnie sprawa jest juz wam znana, ale tak napominam. Chodzi chyba o zabezpieczenia przed kopiowaniem czy jakoś tak albo o określone typy napedów dvd. Pozdrawiam.  

To jest odpowiedź na post użytkownika "farq" [ post #33 ]

Dodam tylko, że łatka 1.6 (a w konsekwencji także 1.7 i 1.71) eliminuje zabezpieczenia, więc jeśli nie zainstalowałeś patcha być może właśnie to mogło być rozwiązaniem. : )

heh Merovingian z patchowaniem tez jestem na bakier z powodów podanych wyżej:). Ale dzieki bardzo, sprobuje;)  

To jest odpowiedź na post użytkownika "farq" [ post #35 ]

farq:
heh Merovingian z patchowaniem tez jestem na bakier z powodów podanych wyżej:). Ale dzieki bardzo, sprobuje;)
Patch w wersji 1.70+1.71 lub cały 1.72 jest niesłychanie istotny dla tej gry.
Myślałem, że tą wersję masz.

To jest odpowiedź na post użytkownika "GanD" [ post #21 ]

GanD:
Do tego w bliżej nieokreślonej przyszłości wyjdzie quest pack, który dodaje do gry naprawdę sporo questów pobocznych. Na razie jest w fazie tłumaczenia (z niemieckiego na angielski).
Czy ta nieokreślona przyszłość stała się już bardziej namacalna? :)
Bo mam chęć wrócić do G3, ale wolałbym z powiewem świeżości ;)

To jest odpowiedź na post użytkownika "walgierz" [ post #37 ]

walgierz:
[Czy ta nieokreślona przyszłość stała się już bardziej namacalna? :)
Ani trochę, niestety.
Cytat:
Jeśli jeszcze nie spróbowałeś, polecam grę na najnowszych łatkach (czyli w gruncie rzeczy 1.72). Jest trudniej, ale przyjemność czerpana z gry jest znacznie większa. W sumie... tak, można to nazwać powiewem świeżości. ; )

To jest odpowiedź na post użytkownika "Merovingian" [ post #38 ]

Merovingian:
Jeśli jeszcze nie spróbowałeś, polecam grę na najnowszych łatkach (czyli w gruncie rzeczy 1.72). Jest trudniej, ale przyjemność czerpana z gry jest znacznie większa. W sumie... tak, można to nazwać powiewem świeżości. ; )
No ściągnąłem nawet te łaty. Skoro paczka questów to ASAP, nie zostaje nic innego jak zacząć bez niej.

To jest odpowiedź na post użytkownika "walgierz" [ post #37 ]

walgierz:
Czy ta nieokreślona przyszłość stała się już bardziej namacalna? :)
Jeśli ktoś coś wie w tej sprawie, to RobeN. A ponieważ nie dostałem od niego żadnej informacji w tej sprawie i na jego gramsajcie też nie ma żadnych nowych wiadomości na ten temat, sądzę, że ciągle nie została przygotowana nawet angielska wersja językowa. Bez niej nie ruszymy z polskim tłumaczeniem.

To jest odpowiedź na post użytkownika "GanD" [ post #40 ]

GanD:
[q=walgierz]Jeśli ktoś coś wie w tej sprawie, to RobeN. A ponieważ nie dostałem od niego żadnej informacji w tej sprawie i na jego gramsajcie też nie ma żadnych nowych wiadomości na ten temat, sądzę, że ciągle nie została przygotowana nawet angielska wersja językowa. Bez niej nie ruszymy z polskim tłumaczeniem.
Dziękuję za odpowiedź, przynajmniej wiem na czym stoję :)

Przejdź do strony: 1 2 3 (ostatnia)