Forum dyskusyjne: Mount&Blade Ogniem i mieczem - temat ogólny

Przejdź do strony: 1 2 ... 244 (ostatnia)
Mount&Blade Ogniem i mieczem - temat ogólny
Autor posta Treść posta  
Oto lista bledow ktore do tej pory zauwazylem.

1). Mapa zamazuje się, wyskakuja jakies paski (efekt bardzo nieprzyjemny, okropnie denerwujący).
Z poczatku myślałem ze to wina sterownikow. Po zainstalowaniu najnowszych sterownikow problem ciagle pozostaje. Odinstalowalem i ponownie zainstalowałem gre w nadziei ze to może pomoc. Tez nie pomoglo.

2). Nie ma opcji rekrutacji we wsiach. Bardzo wkurzające, bo szeregi mogę tylko zasilac najemnikami lub tez wyswobodzonymi wiezniami (po bitwie), czy tez wiezniami których pytam czy by nie przeszli na moja strone.

3). W instrukcji do gry na stronie 36, jest napisane, ze menu taktyczne można wywołać klawiszem Backspace. Ta opcja nie dziala. Na ulamek sekundy pojawia się to menu, ale zaraz znika!! Zmienilem w ustawieniach sterowania Backspace na inny klawisz. Zadnej poprawy, menu taktyczne ciagle znika. Co prawda można korzystac z klawiszy F[nr] do wydawania polecen, ale nie jesteśmy już w stanie sprawdzic gdzie dokladnie na mapie znajduja się nasze oddzialy oraz oddzialy przeciwnika, ani sprawdzic liczebności naszych oddziałów, sojuszniczych i przeciwnika (tak szybko to menu znika!!).

4). Mój sprzet jest troche lepszy od tego zalecanego do prawidłowego dzialania gry. Mimo to nawet przy ustawieniu na minimalna liczbe jednostek na mapie (to jest chyba 25) gra się zacina!!

5.) Przy instalowaniu wyskoczyla informacja ze pozostalo mi jeszcze kilka aktywacji. Co to ma znaczyc???? Czy to oznacza ze jak mam maly dysk i co pare miesiecy będę formatowal komputer to liczba aktywacji zejdzie mi do 0 i już wiecej nie zainstaluje tej gry i będę ja mogl zwyczajnie tylko wyrzucic????

6). Fabula nie jest wcale taka liniowa jak słyszałem ze ma być. W sumie nie wiem co teraz mam w tej grze robic. Nie mam zadnego specjalnego zadania zleconego od strony polskiej. Po zdobyciu zamku nie należy on do nikogo, mimo ze gram po stronie polskiej. Czestochowa już od dawna należy do Szwecji, mimo ze nie miałem do tego zadnego zadania. To wszystko z pewnością sa znowu jakies bledy.

7). Jestem ciekaw czy to jest zamierzone dzialanie, ze tak ciezko zdobyc jakakolwiek tarcze. Nigdzie nie moge tego kupic. Ale możliwe ze trzeba poszukac gdzies w miastach na obrzezach mapy.

Mysle, ze CD Projekt bedzie wdzieczne za kazde nastepne podane bledy. Z pewnoscia te uwagi beda przydatne w dopracowaniu gry.  
Wczoraj jeszcze gralem bez patcha, i stwierdzam ze pkt 1 oraz 3 z tej listy jest jego zasluga. Od siebie dodam choroby z ktorych nie mozna sie wyleczyc.  
Witam ja mam podobne błędy.
Dodam jeszcze że jak chce dodać w garnizonie jednostki do miasta to występuje błąd krytyczny, też tak macie?
Prawie za każdym razem to się dzieje:(

Musi wyjść jakiś patch bo ciężko się gra przez te wszystkie błędy.

Mi gra się wogóle nie chciała uruchomic ( na Viście), przy "ładowaniu pliku INI" wyskakiwał blue screen i restart. Zgodnie z zaleceniami na forum uruchamia się ale tylko po wyłączeniu muzyki i dźwięku a taka gra do kitu...  
mattmatt
1). To prześwituje okno z wyborem flagi jaką powinieneś nosić.
2). Trzeba być po czyjejś stronie aby rekrutować w wioskach swego kraju.
3). To następny bug (chyba powstał przy tym patchu).
4). Nie mam najlepszego kompa, ale ciągnie wszystko i to na wysokich, a tutaj... no cóż..zaciachy i to solidne się zdarzają.
5). Też zwróciłem na to uwagę i bardzo mnie to denerwuje. To ma być taki program anty piratom. A pewnie skończy się tak że kupiłem grę, a po 3 instalacjach nie będę mógł w nią grać. I co mam do sklepu po nowy egzemplarz lecieć. Paranoja.
6). Moim zdaniem są jakieś problemy ze scryptami co odpowiadają za fabułę.
7). Tarcze możesz otrzymać jedynie po walce w oknie wyboru łupów. ja tak zdobyłem 3. Głownie walcząc z Azjatami.

Na zakończenie powiem że jest maaasa niedociągnięć w tej niby oddzielnej produkcji. Muszą coś z tym zrobić i wypuścić nowego patcha a nawet 2 które naprawią i wprowadzą jeszcze parę innych rzeczy. Inaczej będzie to zwykłe wyrwanie kasy od ludzi. Co prawda gra po przez swoją tematykę ma duża szanse że będę w nią ciągle grać, że będzie dużo takich graczy jak ja, a przez to ta gierka będzie miała szanse się rozwijać i stać się naprawdę dobrą produkcją.

CDP nie spartolcie tego proszę,tak jak to zrobiła to IW

Dodam jeszcze że jak przejąłem miasto to otrzymałem 10 000 000 talarów.
Te wszystkie błędy sprawiają że zastanawiam się czy aby na pewno ktoś testował tą grę przed wydaniem?

Ezequiel:
1). no fakt, na mapie strategicznej, na ikonce druzyny, mam jakis dziwny herb rodowy, którego bym sam sobie nie wybral.. nie mogę sobie teraz przypomniec czy po tej reinstalacji pojawila mi się przy tworzeniu postaci opcja wyboru herbu. Ale po pierwszej instalacji na pewno wybieralem herb rodowy i mimo, ze nie było z tym zadnych problemow, to mapa tez się zamazywala
2). gram jako najemnik dla strony polskiej i co tydzień mogę zgłaszać się po zold do krola.... jakos zniknęła mi opcja skladania przysiegi na wierność krolowi (czyzby ten blad uniemozliwial rekrutacje we wioskach? a moze to akurat nie jest blad i po jakims dluzszym czasie opcja skladania przysiegi znowu sie pojawi?)
7). możliwe ze tarczy należy szukac na wschodnich marketach

kolejne niedociagniecie: w obozie najemnikow bez naszej wiedzy zostaje juz okreslone na stale jakie jednostki w przyszlosci bedzie sie chcialo zaciagac. to juz raczej do bledow zaliczyc nie mozna, bo pojawia sie, przy pozniejszej rekrutacji, taka zmyslna opcja dialogowa. mianowicie ze ostatnio wynajete oddzialy dobrze sie spisaly i chce wynajac to samo. innych opcji dialogowych, skutkujacych wyborem innych jednostek, nie ma. zreczne wybrniecie z sytuacji, ale mnie osobiscie bardzo to przeszkadza  
Co do Rekrutowania w wioskach, to trzeba zostać wasalem danego Państwa i w tych wioskach ( Tego kraju ) będzie można rekrutować.

Co do innych błędów mam identycznie i potwierdzam. Gra jest spoko, ale bez patcha, to będzie to totalna klapa.

Widzę ,że wszyscy mają ten sam problem z grą. Ciekawe kiedy poprawkę wydadzą ?  
Po głosach grających widzę, że wyszła wersja beta, która zostanie poprawiona patchami już "w praniu". Ciekawe za co testerzy kasę zgarneli?  
NIe wiem, ale ktoś chyba tej gry nawet nie włączył.. Co do tych aktywacji, z tego co wiem, jeśli kupiłem dany towar, to mam prawo użytkować go bez ograniczeń, bo stałem się jego właścicielem. Walka, z piractwem, to dobra rzecz, ale to akurat, jest niesprawiedliwe..  
Jak zdezaktywujesz sobie (a możesz to zrobić 10 razy - nie wiem czy 10 na 1 kompie z systemem, czy ogólnie 10) to masz znów 2 aktywacje możliwe. Więc tu za bardzo nie widzę problemu.

Zew Prypeci ma tylko 1 aktywację możliwą w 1 czasie, ale nie wiem ile ma możliwości dezaktywacji.

Witam!
Zauważyłem parę błędów, o których nie ma tu mowy:

1) Dostałem od króla Jana Kazimierza zadanie odbicia Warszawy. Zostałem z tej okazji dowódcą pospolitego ruszenia. Jeździłem do wszystkich wasali Rzeczpospolitej i mówiłem, że mam list od króla. Oni na to, że jestem mało doświadczonym dowódcą i wolą walczyć na własną rękę po czym...wyruszali ze mną :D niby fajnie, zebrałem ich ośmiu, każdy po 80-100 wojaka, ja ze swoimi 47 i hajda na Warszawę.I tu niemiłe zaskoczenie - wasale jeżdżą za mną jak wierne pieski ale nie udzielają wsparcia! I jest problem - zdobyć Warszawę gdzie jest 215 przeciwników?A ja swoich mam 47...
2) Uznałem, że mogę zatruć studnię. I nagle z 215 obrońców się zrobiło 45. To czym ja tą wodę zatrułem? AH1N1?
3) Walka w mieście - dno. Przeciwnicy stoją na ulicy, do której ja nie mogę dojść i strzelają do mnie jak do kaczek :( i jeszcze jedno - podczas szturmu można przekupić dowódcę żeby otworzył bramę. Liczy sobie za taką przysługę 20 tys. ja miałem tylko 14 tys. mimo to się zgodził...a mi nie ubyło nawet złamanego talara
4) czemu kiedy już zdobyłem tą Warszawę to król zamiast wrócić na swoje włości to ciągle się błąka po bezdrożach?
5) zdobyte przeze mnie miasta i zamki nie są przedzielane żadnemu wasalowi przez co pozostają bez załogi = zostają odbite zanim zdążę krzyknąć "niech ktoś broni tego zamku". To po kiego ja się męczę i w pocie czoła i po kostki we krwi zdobywam te włości?
6) Pan Zagłoba, taki ważny dla fabuły...czemu jest jednostką (strzelec najemny) a nie NPC? I czemu nie mogę z nim porozmawiać kiedy chcę?
7) Po zdobyciu Warszawy król daje jeszcze jedną misję (dostarczyć Szweckiego dowódcę) a po niej linia fabularna się urywa i nie wiem co mam robić.
8) Kiedy pojechałem po raz pierwszy do swojej wioski, którą dostałem z nadania króla, poddani wypłacili mi zaległe podatki... 193647390 słownie sto dziewięćdziesiąt trzy MILIONY talarów i w tym momencie się załamałem, i wyłączyłem grę tak więc więcej bugów nie zalazłem.
CDP baaardzo prosimy o patcha!

To jest odpowiedź na post użytkownika "mat_eyo" [ post #15 ]

No błędów trochę jest.
Ale patch, to chyba twórcy gry będą robili, a nie CDP.
Myślę, że tych łatek wyjdzie kilka.

Patcha chyba to dostaniemy pod choinkę. Aby nie było błędów graficznych odinstalowujemy grę, instalujemy ponownie lecz przed włączeniem gry wyłączmy neta tak aby się nam gra nie zaktualizowała i gramy bez błędów graficznych lecz grę wywala do systemu w bliżej nie określonym momencie ;(  

To jest odpowiedź na post użytkownika "mat_eyo" [ post #15 ]

mat_eyo:

CDP baaardzo prosimy o patcha!
Banan na mojej twarzy gościł przez cały czas czytania Twojego posta :)
Daaawno tak zabawnych bugów nie widziałem. Ta gra została zmasakrowana przez twórców...

To jest odpowiedź na post użytkownika "radko24" [ post #5 ]

radko24:
Mi gra się wogóle nie chciała uruchomic ( na Viście), przy "ładowaniu pliku INI" wyskakiwał blue screen i restart. Zgodnie z zaleceniami na forum uruchamia się ale tylko po wyłączeniu muzyki i dźwięku a taka gra do kitu...
Mam całkowicie dokładnie to samo, winuszuję co prawda znalezienia tego zalecenia, bo ja od piątku i nabycia edycji kolekcjonerskiej musiałem obchodzić się smakiem, przy okazji tracąc pół dnia na walkę z tym zjawiskiem, przez instalowanie sterowników, czytanie wszystkiego o konkretnym błędzie tego blue screena itd., prawie zdecydowałem się na defragmentację i reinstalację visty, by coś to pomogło, na szczęście po uruchomieniu na innym komputerze zorientowałem się, że gra jest cienka i nie warta takich starań.

Aczkolwiek skoro już wiem, że wystarczy wyłączyć dźwięk i muzykę, by wszystko działało poprawnie, to pytam na tym oficjalnym forum - co teraz, panowie? Nie po to wydawałem stosunkowo duże pieniądze na taką grę, by grać teraz bez dźwięku. Teraz widzę jak udana była moja decyzja by od kilku lat przerzucić się tylko na konsole, po długim czasie kupiłem jedną grę komputerową i taka wpadka. Co mam robić, żeby móc grać z dźwiękiem i muzyką (po testowym odpaleniu stwierdzam, że to największe pozytywy tej gry, więc tym bardziej mi żal)?

To jest odpowiedź na post użytkownika "G_S_PattoN" [ post #16 ]

G_S_PattoN:
No błędów trochę jest.
Ale patch, to chyba twórcy gry będą robili, a nie CDP.
Myślę, że tych łatek wyjdzie kilka.
Twórcy będą robili patcha ale:
-CDP jako wydawca powinien nam go udostępnić
-być może patcha będzie trzeba dostosować do wersji PL]
-to jest forum CDP, to oni sprzedali mi grę więc do nich się zwracam

Kurcze a taką miałem ochotę na tą grę, w sobotę zerwałem się z wykładów w szkole żeby pojechać po nią do Empiku i później pograć

Przejdź do strony: 1 2 ... 244 (ostatnia)