Forum dyskusyjne: Ogniem i Mieczem - zgłoszenia problemów (bugów).

Przejdź do strony: 1 2 ... 38 (ostatnia)
Ogniem i Mieczem - zgłoszenia problemów (bugów).
Autor posta Treść posta  
Temat ten ma służyć zgłaszaniu błędów, które zauważycie w grze. Wszystkie zgłoszenia, które zostaną dobrze i dokładnie opisane trafią do bazy błędów producenta i będą sukcesywnie naprawiane wraz z kolejnymi łatkami. Ze względu na to, że przy udziale społeczności wiele błędów można wykryć i naprawić o wiele szybciej niż w trakcie zamkniętych testów zwracamy się z prośbą do wszystkich posiadaczy gry o aktywność w tym temacie.
Co jest potrzebne do zgłoszenia błędu:
1. Jego dokładny i zrozumiały opis. Jeśli napotkacie jakiś błąd to zapamiętajcie gdzie on wystąpił, co robiliście w chwili jego wystąpienia i jak błąd się objawia. Napiszcie jego opis, przeczytajcie go na spokojnie i jeśli jesteście pewni, że opis jest ok - dopiero wstawcie go na forum.
2. Zrzut ekranu na którym błąd będzie widoczny. Aby zrobić printscreen w czasie gry wciśnij klawisze Ctrl+Insert. Plik zostanie zapisany w folderze Moje Dokumenty\Mount&Blade Screenshots. W programach takich jak Paint czy Gimp możesz zaznaczyć ramką wybrany fragment obrazka - jeśli zaznaczycie w ten sposób zauważony błąd (np. komunikat o otrzymaniu dużej sumy pieniędzy lub fragment ekranu gdzie "mrygają" elementy interfejsu) tym łatwiej będzie go naprawić.
Plik ze zrzutem ekranu najlepiej zamieścić na jakimś hostingu - np. Megaupload czy Sendspace.

Prosimy nie zamieszczać postów w stylu "też tak mam", "u mnie też" itp. Z kolei jeśli masz propozycję rozwiązania - załóż własny temat lub napisz posta w temacie ogólnym.
TEMAT SŁUŻY WYŁĄCZNIE DO ZGŁASZANIA BŁĘDÓW. ROZMOWY NA TEMAT GRY MOŻNA PROWADZIĆ W TEMACIE OGÓLNYM: http://www.cdprojekt.pl/board/topic/915-Mountan...mat_ogolny.
Proszę moderatorów by w miarę swoich możliwości pilnowali porządku w tym temacie :). Za wszystkie zgłoszenia dziękujemy.

Blad wystepujacy jeszcze przed wlasciwa gra: Po instalacji po aktualizacji (czy to z aktualizatora czy patch zainstalowany "recznie") pokazuje sie blad "nie zainstalowano zadnych modułów" i w rozwijanym menu nie ma zadnego modulu. Nie mozna uruchomic gry. Nie pomaga reinstalacja. Wyglada ze gra instaluje sie cala....zajmuje ok 1GB danych. Podobno ten blad sygnalizuje uszkodzone pliki...czyzby podczas instalacji? Zaznaczam ze czycsty mount&blade ktory ma w zasadzie taki sam proces instalacji dziala bez zarzutow.  
1. brak możliwości wyboru sztandaru (okno pokazuje się na jakąś sekunde po czym znika)
2. bark możliwości przywołania menu taktycznego w bitwie ( j.w. )
3. zamki nie są nikomu nadawane garnizony często pozostają puste, czasem jest tam kilku żołnierzy mimo faktu że nie maja pana
4.odwiedzając pierwszy raz nadaną mi wioske dostałem prawie 3 mln talarów za dwa dni było tego ponad 4000

więcej sobie nie przypominam, bądź są małe i mi specjalnie nie przeszkadzają. miłego i szybkiego naprawiania. pozdrawiam

1.Podczas gry w trybie mapy świata cała gra się zacina niemiłosiernie (sprzęt w pełni spełnia wymagania i w bitwach wszystko ustawione na maxa bez zcinki)
2.Brak możliwości zmiany poboru żołnierzy w obozach najemników(raz się wybierze wojaka i nie można już brać innych)
3.Nie można dołączyć do żadnego państwa(bez względu na to ile mnie lubią choć może to musi wyniknąć z fabuły)
4.Brak możliwości rekrutacji w wioskach
5.Częste wywalanie do systemu(wystąpił błąd z aplikacją...) bez względu na to co robie (czy mapa czy walki czy co innego)
6.Brak tarcz do kupienia w miastach
To na razie wszystko, panowie proszę pośpieszcie się z tym patchem.

To jest odpowiedź na post użytkownika "michal2233" [ post #3 ]

michal2233:
1. brak możliwości wyboru sztandaru (okno pokazuje się na jakąś sekunde po czym znika)
Zgłoszone wcześniej.
Cytat:
2. bark możliwości przywołania menu taktycznego w bitwie ( j.w. )
Zgłoszone wcześniej.
Cytat:
3. zamki nie są nikomu nadawane garnizony często pozostają puste, czasem jest tam kilku żołnierzy mimo faktu że nie maja pana
Czy zawsze? Niektórzy piszą, że można posiąść zamek. Do jakiej frakcji należysz, czy należysz? Jaką masz reputację?
Cytat:
4.odwiedzając pierwszy raz nadaną mi wioske dostałem prawie 3 mln talarów za dwa dni było tego ponad 4000
Zgłoszone.
Pytanie dodatkowe:
Którą wioskę? Może to być tzw. zaległy podatek. Jeśli nigdy wcześniej nie był zbierany, to gra może naliczyć bardzo wielkie kwoty.

To jest odpowiedź na post użytkownika "RobeN" [ post #5 ]

Moja wioska to Sofonowo, znów dostałem 300000 po tygodniu

co dotwierdz to zdobyłem dwie Olsztyn i Izmaił licząc czasem gry jakieś 3 tygodnie temu Izmaił dużo ponad miesiąc Olsztyn ale dalej nie mają właściciela garnizon w olsztynie ok 20 żołdaków w Izamiłe 0
aaa i oczywiście RP służe
reputacja chyba nie jest ważna skoro NIKT ich nie dostaje w starym m&b zwyczajnie były one komu innemu darowane

To jest odpowiedź na post użytkownika "PyjterPL" [ post #4 ]

Nieznany:
1.Podczas gry w trybie mapy świata cała gra się zacina niemiłosiernie (sprzęt w pełni spełnia wymagania i w bitwach wszystko ustawione na maxa bez zcinki)
Zgłoszone wcześniej.
Cytat:
2.Brak możliwości zmiany poboru żołnierzy w obozach najemników(raz się wybierze wojaka i nie można już brać innych)
Nowe.
Cytat:
3.Nie można dołączyć do żadnego państwa(bez względu na to ile mnie lubią choć może to musi wyniknąć z fabuły)
Zgłoszone wcześniej - błąd nie zawsze występuje.
Cytat:
4.Brak możliwości rekrutacji w wioskach
Zgłoszone wcześniej jako skutek błędu 3. Występuje jedynie, gdy występuje błąd 3.
Cytat:
5.Częste wywalanie do systemu(wystąpił błąd z aplikacją...) bez względu na to co robie (czy mapa czy walki czy co innego)
Proszę skontaktować się z pomocą techniczną i wysłać raport DxDiag w celach analizy.
Cytat:
6.Brak tarcz do kupienia w miastach
Nowe.

Patch przygotowuje Producent - termin został ogólnie określony w newsie na głównej stronie. Pamiętaj, że można wypuścić coś z miejsca, co nie będzie działało - ale to chyba nie jest tym, czego oczekujemy?
Patch2, który ma za cel postawione wyeliminowanie najbardziej dokuczliwych problemów, pojawić się powinien jeszcze w grudniu, natomiast podejrzewam, że nie będzie on ostatnim.

Błędy w storyline:

Dla Rzeczypospolitej:

- Pospolite Ruszenie organizowane przez gracza w ramach wyboru opcji dialogowej: " Mam list od Króla..." umożliwia zebranie okolicznych oddziałów, ale nie przyłączają się one np. do szturmu na Warszawę - jedynie biernie podążają za drużyną gracza.

- rysuje sie konflikt między konwencją Native ze starego M&B, a fabułą - np. gdy gracz przyjmie propozycję Króla by dołączyć do Rzeczypospolitej otrzymuje osadę, kiedy jednak rozpocznie wątek fabularny, to po wykonaniu kolejnych zadań wcześniej przyznana wioska zostaje mu nagle odebrana (mimo, iż zostały tam już wybudowane wszelkie ulepszenia), i otrzyma drugą osadę wraz z prawem rekrutacji, które przecież już wcześniej miał.

- zadanie ze zmianą władcy Chanatu wiąże się z wypowiedzeniem przysięgi Janowi Kazimierzowi, co skutkuje karą ( system z Native) w postaci pogorszenia relacji.

Dla Zaporoża:

- wątek z "Czarnym Hetmanem" - jest uszkodzony niemal w całości. Gracz, szukając informacji na temat "Czarnego Hetmana" może uaktywnić odpowiednie opcje dialogowe np. z uzurpatorem krymskim, który sam siebie okresla mianem Radziwiłła. Z kolei rozmowa z faktycznym Januszem Radziwiłłem nie skutkuje ( mimo wypowiedzenia przysięgi Chmielnickiemu) startem rewolty. Natomiast, dialog z zaporoskim Kancelistą na temat "Czarnego Hetmana" (po uprzednim zdobyciu wysokiej pozycji we wzajemnych stosunkach) po prostu się w pewnym momencie (każdorazowo) wiesza i trzeba restartować grę.

Ogólne:

Drastyczny spadek wydajności gry podczas bitew w niektórych, zalesionych lokacjach (ale tego to się naprawić patchem raczej chyba nie da...)

Po zdobyciu twierdzy, czy miasta nie ma opcji :

"Poproś o (tu nazwa) jako nagrodę"

jest tylko opcja duga:

"Nie proś.."

z czym wiąże się też brak właścicieli podbitych twierdz, co w efekcie doprowadza do tego, że w pewnym momencie (jeśli wszystkie osady zostały choćby raz przejęte), żaden z zamków i żadne z miast nie maja swojego pana.

Poza tym, niezaleznie od faktu, że gracz może realizować zadania w ramach fabuły dla Rzeczypospolitej, to o ile ma dobre stosunki z Zaporożem, i wesprze któregoś z dowódców np. w walce z Tatarami, uaktywnia się nagle fabuła zaporoska ( "Wieś woła o pomoc " ect.)

To jest odpowiedź na post użytkownika "Angelord" [ post #8 ]

Angelord:
Błędy w storyline:

Dla Rzeczypospolitej:

- Pospolite Ruszenie organizowane przez gracza w ramach wyboru opcji dialogowej: " Mam list od Króla..." umożliwia zebranie okolicznych oddziałów, ale nie przyłączają się one np. do szturmu na Warszawę - jedynie biernie podążają za drużyną gracza.
Zgłoszone wcześniej.
Cytat:
- rysuje sie konflikt między konwencją Native ze starego M&B, a fabułą - np. gdy gracz przyjmie propozycję Króla by dołączyć do Rzeczypospolitej otrzymuje osadę, kiedy jednak rozpocznie wątek fabularny, to po wykonaniu kolejnych zadań wcześniej przyznana wioska zostaje mu nagle odebrana (mimo, iż zostały tam już wybudowane wszelkie ulepszenia), i otrzyma drugą osadę wraz z prawem rekrutacji, które przecież już wcześniej miał.
Zgłoszone. => jednak dziękuję za szczegółowy opis. Zgłoszenie będzie zaktualizowane.
Cytat:
- zadanie ze zmianą władcy Chanatu wiąże się z wypowiedzeniem przysięgi Janowi Kazimierzowi, co skutkuje karą ( system z Native) w postaci pogorszenia relacji.
Nowe.
Cytat:
Dla Zaporoża:

- wątek z "Czarnym Hetmanem" - jest uszkodzony niemal w całości. Gracz, szukając informacji na temat "Czarnego Hetmana" może uaktywnić odpowiednie opcje dialogowe np. z uzurpatorem krymskim, który sam siebie okresla mianem Radziwiłła. Z kolei rozmowa z faktycznym Januszem Radziwiłłem nie skutkuje ( mimo wypowiedzenia przysięgi Chmielnickiemu) startem rewolty. Natomiast, dialog z zaporoskim Kancelistą na temat "Czarnego Hetmana" (po uprzednim zdobyciu wysokiej pozycji we wzajemnych stosunkach) po prostu się w pewnym momencie (każdorazowo) wiesza i trzeba restartować grę.
Zgłoszone wcześniej. => jednak dziękuję za opis - zgłoszenie będzie zaktualizowane.
Cytat:
Ogólne:

Drastyczny spadek wydajności gry podczas bitew w niektórych, zalesionych lokacjach (ale tego to się naprawić patchem raczej chyba nie da...)
Zgłoszone wcześniej.
Cytat:
Po zdobyciu twierdzy, czy miasta nie ma opcji :

"Poproś o (tu nazwa) jako nagrodę"

jest tylko opcja duga:

"Nie proś.."

z czym wiąże się też brak właścicieli podbitych twierdz, co w efekcie doprowadza do tego, że w pewnym momencie (jeśli wszystkie osady zostały choćby raz przejęte), żaden z zamków i żadne z miast nie maja swojego pana.
Nowe. => wydaje się być związane ze zgłoszonym wcześniej błędem.
Cytat:
Poza tym, niezaleznie od faktu, że gracz może realizować zadania w ramach fabuły dla Rzeczypospolitej, to o ile ma dobre stosunki z Zaporożem, i wesprze któregoś z dowódców np. w walce z Tatarami, uaktywnia się nagle fabułą zaporoska ( "Wieś woła o pomoć " ect.)
Nowe.

Dziękuję za podanie konkretnych szczegółów. To zapewne ułatwi producentowi znalezienie przyczyny problemów.

Błędy w fabule moskiewskiej:

Jeśli Szwedzi (albo jakakolwiek inna frakcja) przejmą Nowogród wcześniej, niż gracz otrzyma i wykona zadanie "Dostarczyć Eleonorę do Karola", to owej panny już w Nowogrodzie nie będzie i zadania wykonać nie można=koniec przygody z fabułą.

1.Na początku gry brak możliwości poparcia Barabasza [ukazuje się dopiero po rozpoczęciu zadania Czarny Hetman , ale i tak nie można się do niego przyłączyć].
2.Po odrzuceniu w rozmowie z Clermontem listu polecającego brak możliwości przyłączenia się do jakiegokolwiek państwa [można tylko poprzeć któregoś z pretendentów, oprócz Barabasza].
3.W trakcie bitwy nie działają wszystkie klawisze funkcyjne,tzn.2,3,4,5, działa 1 i pozostałe F1,2,3,4 itd.
4.Brak możliwości przeglądu uzbrojenia kupowanego w obozie najemników,można je kupować w nieskończoność.
5.Brak możliwości konwersacji z Panem Zagłobą i Mamajem [może to zależy od jakiegoś zadania lub parametru postaci- nie wiem].
6.Po jakimś czasie gry brak możliwości pojedynków z Gościem z karczmy[może to zależy od poziomu postaci,spostrzegłem się dopiero na 19 poziomie].
7.Ogiery czystej krwi nie mają ograniczenia w jeżdzie wierzchem.
8.Wiem że nie można kupić tarczy , ale czy ktoś zwrócił uwagę na beznadziejnie słabe parametry szabli, nawet hartowanej??Od groma mieczy dwuręcznych[których w 17 wieku już nie powinno być] a szabli mało i do tego nędznej jakości.W tamtym okresie Rzeczpospolita szablą i koniem stała.Dla mnie to bug;)

Błędy w fabule moskiewskiej cd:

W podbitym przez Szwedów Nowogrodzie można po kilku reloadingach gry uaktywnic opcje dialogową z jednym ze szwedzkich strażników i wówczas Eleonora przyłącza się do drużyny gracza (absurd - szwedzki strażnik, jeśli go kilka razy poloadingować spełnia wolę zdetronizowanego, rosyjskiego wojewody). Pojawia się jednak skryptowy, dialogowy "error " w momencie, gdy samoczynnie uaktywnia się dialog z Eleonorą w trakcie podrózy do Karola, co powoduje czasami zawieszenie rozmowy.

Zadanie "Carska łaska" - z więzienia nie można się wydostać mimo eliminacji wszystkich strażników - brak opcji uaktywniającej jakiekolwiek drzwi. Jeśli gracz zapisze stan gry podczas walki w lochach, to po jej ponownym załadowaniu znajdzie się poza więzieniem, zadanie nie będzie zaliczone, i fabuła też się urwie.

Jak gram Szwecją i pokazuje się wiadomość że król Karol wybierze nowego marszałka i chce wybrać że chce kandydować to się nie da , a jak naciskam że nie chce kandydować to też się nic nie dzieje i nie mogę kontynuować gry pozostaje mi tylko ctrl + alt + delete  
Podczas bitwy wszystkie informacje zostają wyłączone(o doświadczeniu obrażeniach itp) chociaż w ustawieniach figurują jako włączone. Pomaga usunięcie i ponowna instalacja gry gry ale ze względu na ograniczoną liczbę aktywacji nie można tego cały czas robić. Zauważyłem że ten błąd pojawia się mniej więcej w momencie otrzymania zadania żeby bronić Częstochowę przed szwedami.

Zauważyłem że także rozkazy nie są wyświetlane

Spowolnienie gry na mapie i zanikanie napisów występuje tylko po walce w Częstochowie. Zauważyłem też że nawet gdy uciekniemy podczas walki o Częstochowę to misja zostaje uznana za wykonaną.

zadanie specjalne dla Kozaków "tajny azyl" (dostarczenie pieniędzy z wsi) gdy mówię sołtysowi hasło " Ogniem i Mieczem" on i tak nie chce mi wydać pieniędzy  
Ja mam problem dość kłopotliwy. Stanąłem po stronie buntowników w wojnie przeciw Chanatowi Krymskiemu. Zdobyłem wioske i przejąłem dla siebie. Kiedy do niej przybyłem okazało się, że przejąłem dobytek: minus i tu jakaś 8 cyfrowa liczba. Kiedy zobaczylem do ekwipunku okazało się, że i tam mam pieniądze na minus pare bilionów. Po 5 minutach gry błąd znikł, ale pojawił się nowy. Otoz kiedy przychodzi pora zaplaty żołdu okazuje się, że żołd wynosi wlasnie - pare bilionów. Spłacic tego nie mam jak.  
1.Nie można wybrać nazwy dla swojego państwa(według mnie bug)
2.Nie można przekonać szlachciców do przyłączenia się do naszego państwa.

Reszta którą zauważyłem w grze myślę żę jest już tu zamieszczona.

Nie działa przycisk "backspace" Nie wyświetla się wtedy interfejs dowodzenia.

1) Zadanie "Potop" zostaje nadane, po tym brak jakiejkolwiek możliwości dalszego rozwoju tego zadania (nie wiem, może to zależy od czegoś ale to raczej bug bo nie ma żadnych celów, żadnej dalszej rozmowy z kimkolwiek na ten temat)
2) Zadanie dotyczące wymordowania wsi Masłowy Bród (nie pamiętam nazwy zadania), niewykonalne, gdy złupimy wieś zadanie nadal nie jest zaliczone.
3) Miasto Połock, niewidzialne ściany w miejscach gdzie powinny być wejścia do wierz wokół miasta (prawie uniemożliwia atak na to miasto gdyż ciężko tam się dostać gdy nie ma żadnych drzwi do wierz w których czają się strzelcy)
4) Ogromna ilość pieniędzy dawana ze wsi (o ile ktokolwiek jest w stanie jakaś zdobyć, co jest możliwe chyba tylko zanim ktoś dołączy do jakiejkolwiek frakcji)
5) Dziwne zgłoszenia z konsoli podczas walki z chłopami w drodze (jakieś braki skryptu czy coś, nie przeszkadza to w walce z nimi ale jest wyświetlane na czerwono że czegoś im brak)
6) Po co tyle dwuręcznych mieczy w tych miastach to ja nie wiem...
7) Brak możliwości rekrutacji po dołączeniu do frakcji

I oczywiście jeszcze wszystko to co inni ludzie podali.

1). Misja Koniokrad: Zaatakowałem ów "koniokrada", jednak nie posiadał on skradzionego konia, i niestety, możliwość pójścia dalej została zablokowana( jestem po posadzeniu na tronie Chanatu nowego władcy, i w tym momencie muszę odzyskać zaufanie Polskiej Szlachty)
2)Ten sam okres. Misja Porwana Narzeczona. Kiedy zapytam, gdzie jest ów Panna, zostało mi podane państwo Mińsk. Również nigdzie nie mogłem jej znaleźć(W mieście jej nie ma).
3) Kiedy po uratowaniu Częstochowy i odbiciu Warszawy, dostaje się wiadomość od króla, wyskakuje tylko tekst "Chorąży Jakiś Tam". Niestety, na początku sie nie połapałem, i dopiero przypadkiem trafiłem do króla, i zobaczyłem opcję "Wzywałeś mnie Panie"?

Przejdź do strony: 1 2 ... 38 (ostatnia)