Forum dyskusyjne: Ogniem i Mieczem - zgłoszenia problemów (bugów).
| Autor posta | Treść posta | |
|---|---|---|
RobeN CD Projekt 11.12.2009, 22:07 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "michal2233" [ post #3 ] michal2233: Zgłoszone wcześniej.1. brak możliwości wyboru sztandaru (okno pokazuje się na jakąś sekunde po czym znika) Cytat: Zgłoszone wcześniej.2. bark możliwości przywołania menu taktycznego w bitwie ( j.w. ) Cytat: Czy zawsze? Niektórzy piszą, że można posiąść zamek. Do jakiej frakcji należysz, czy należysz? Jaką masz reputację?3. zamki nie są nikomu nadawane garnizony często pozostają puste, czasem jest tam kilku żołnierzy mimo faktu że nie maja pana Cytat: Zgłoszone.4.odwiedzając pierwszy raz nadaną mi wioske dostałem prawie 3 mln talarów za dwa dni było tego ponad 4000 Pytanie dodatkowe: Którą wioskę? Może to być tzw. zaległy podatek. Jeśli nigdy wcześniej nie był zbierany, to gra może naliczyć bardzo wielkie kwoty. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 11.12.2009, 23:39 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "PyjterPL" [ post #4 ] Nieznany: Zgłoszone wcześniej.1.Podczas gry w trybie mapy świata cała gra się zacina niemiłosiernie (sprzęt w pełni spełnia wymagania i w bitwach wszystko ustawione na maxa bez zcinki) Cytat: Nowe.2.Brak możliwości zmiany poboru żołnierzy w obozach najemników(raz się wybierze wojaka i nie można już brać innych) Cytat: Zgłoszone wcześniej - błąd nie zawsze występuje.3.Nie można dołączyć do żadnego państwa(bez względu na to ile mnie lubią choć może to musi wyniknąć z fabuły) Cytat: Zgłoszone wcześniej jako skutek błędu 3. Występuje jedynie, gdy występuje błąd 3.4.Brak możliwości rekrutacji w wioskach Cytat: Proszę skontaktować się z pomocą techniczną i wysłać raport DxDiag w celach analizy.5.Częste wywalanie do systemu(wystąpił błąd z aplikacją...) bez względu na to co robie (czy mapa czy walki czy co innego) Cytat: Nowe. 6.Brak tarcz do kupienia w miastach Patch przygotowuje Producent - termin został ogólnie określony w newsie na głównej stronie. Pamiętaj, że można wypuścić coś z miejsca, co nie będzie działało - ale to chyba nie jest tym, czego oczekujemy? Patch2, który ma za cel postawione wyeliminowanie najbardziej dokuczliwych problemów, pojawić się powinien jeszcze w grudniu, natomiast podejrzewam, że nie będzie on ostatnim. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 12.12.2009, 00:09 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Angelord" [ post #8 ] Angelord: Zgłoszone wcześniej.Błędy w storyline: Dla Rzeczypospolitej: - Pospolite Ruszenie organizowane przez gracza w ramach wyboru opcji dialogowej: " Mam list od Króla..." umożliwia zebranie okolicznych oddziałów, ale nie przyłączają się one np. do szturmu na Warszawę - jedynie biernie podążają za drużyną gracza. Cytat: Zgłoszone. => jednak dziękuję za szczegółowy opis. Zgłoszenie będzie zaktualizowane.- rysuje sie konflikt między konwencją Native ze starego M&B, a fabułą - np. gdy gracz przyjmie propozycję Króla by dołączyć do Rzeczypospolitej otrzymuje osadę, kiedy jednak rozpocznie wątek fabularny, to po wykonaniu kolejnych zadań wcześniej przyznana wioska zostaje mu nagle odebrana (mimo, iż zostały tam już wybudowane wszelkie ulepszenia), i otrzyma drugą osadę wraz z prawem rekrutacji, które przecież już wcześniej miał. Cytat: Nowe.- zadanie ze zmianą władcy Chanatu wiąże się z wypowiedzeniem przysięgi Janowi Kazimierzowi, co skutkuje karą ( system z Native) w postaci pogorszenia relacji. Cytat: Zgłoszone wcześniej. => jednak dziękuję za opis - zgłoszenie będzie zaktualizowane.Dla Zaporoża: - wątek z "Czarnym Hetmanem" - jest uszkodzony niemal w całości. Gracz, szukając informacji na temat "Czarnego Hetmana" może uaktywnić odpowiednie opcje dialogowe np. z uzurpatorem krymskim, który sam siebie okresla mianem Radziwiłła. Z kolei rozmowa z faktycznym Januszem Radziwiłłem nie skutkuje ( mimo wypowiedzenia przysięgi Chmielnickiemu) startem rewolty. Natomiast, dialog z zaporoskim Kancelistą na temat "Czarnego Hetmana" (po uprzednim zdobyciu wysokiej pozycji we wzajemnych stosunkach) po prostu się w pewnym momencie (każdorazowo) wiesza i trzeba restartować grę. Cytat: Zgłoszone wcześniej.Ogólne: Drastyczny spadek wydajności gry podczas bitew w niektórych, zalesionych lokacjach (ale tego to się naprawić patchem raczej chyba nie da...) Cytat: Nowe. => wydaje się być związane ze zgłoszonym wcześniej błędem.Po zdobyciu twierdzy, czy miasta nie ma opcji : "Poproś o (tu nazwa) jako nagrodę" jest tylko opcja duga: "Nie proś.." z czym wiąże się też brak właścicieli podbitych twierdz, co w efekcie doprowadza do tego, że w pewnym momencie (jeśli wszystkie osady zostały choćby raz przejęte), żaden z zamków i żadne z miast nie maja swojego pana. Cytat: Nowe.Poza tym, niezaleznie od faktu, że gracz może realizować zadania w ramach fabuły dla Rzeczypospolitej, to o ile ma dobre stosunki z Zaporożem, i wesprze któregoś z dowódców np. w walce z Tatarami, uaktywnia się nagle fabułą zaporoska ( "Wieś woła o pomoć " ect.) Dziękuję za podanie konkretnych szczegółów. To zapewne ułatwi producentowi znalezienie przyczyny problemów. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 14.12.2009, 20:01 |
Hej, Dziękuję bardzo za kolejną porcję zgłoszeń. Dziś wzbogaciłem na ich podstawie bazę producenta. Mam jednak kilka uwag/próśb: 1. W miarę możliwości rzucajcie okiem, czy błąd nie został już wymieniony przez innego Forumowicza. Jeśli jest, a nie macie szerszego i dokładniejszego opisu, to już go nie wymieniajcie po raz kolejny. 2. Jeśli chcecie wymienić więcej niż 1 błąd, to starajcie się to robić w 1 poście. Lepiej dłużej posprawdzać i dać 1, niż kilka z rzędu. 3. W wątku umieszczajcie tylko błędy i opisy. Wszelkie inne kwestie najlepiej poruszać w innych tematach o OiM. Tym sposobem spis jest bardziej czytelny. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 14.12.2009, 20:04 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Monck" [ post #34 ] Monck: Teoretycznie Patch1 miał rozwiązywać problemy z chorobami. Miały one pojawiać się dużo rzadziej, a ich leczenie nie miało być ani kosztowne ani czasochłonne.Moja przygoda z tą grą jak narazie kończy się na tym że oddział zaczyna chorować. Ponieważ jest sporo zgłoszeń, iż mimo poprawek w Patch1 problemy z systemem chorób dalej występują ponownie otworzyłem tenże punkt w bazie producenta. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 14.12.2009, 20:07 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "yahoo91" [ post #41 ] yahoo91: Prosiłbym jednak o utrzymanie się w ramach tematu.Fason to najpierw muszą trzymać Ci co się zajęli tworzeniem tej gry. Został on założony, by skolekcjonować jak największą liczbę błędów - byśmy tym sposobem mogli "wspomóc" producenta uzupełniając bazę bugów. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 14.12.2009, 20:09 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "KurdtMk2" [ post #25 ] KurdtMk2: W Twoim wypadku prosiłbym, abyś skontaktował się z Pomocą Techniczną. Wszystko co opisujesz wskazuje na fakt, iż jakaś aplikacja/proces blokuje niemal 100% skryptów gry.Bug znajduje się już w misji treningowej. Jak używać tarczy. Nie mogłem otworzyć drzwi prowadzących na galerię go łucznika. ładowałem kilka razy, zawsze ten sam błąd. Sam samouczek z tarczą działa prawidłowo na 100%. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 15.12.2009, 11:09 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Monck" [ post #48 ] Monck: Ataman_Mansur:1.Wczoraj postanowiłem zagrać od początku, wszedłem w menu a tam opcja nowej gry jest zablokowana ?!? Czy żeby zagrać od nowa muszę przeinstalować grę ? 2. Gdzie i kiedy można wybrać herb, bo ja nie miałem takiej opcji (albo ją przegapiłem) 1.Aby rozpocząć nową grę musisz mieć chociaż jeden wolny zapis gry. 2.Opcja z herbami jest zabugowana. Temat służyć ma tylko i wyłącznie wymienianiu i opisywaniu błędów w grze. Wszelkie pytania można zadawać w innych tematach dotyczących OiM. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 15.12.2009, 13:31 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Jacobsen" [ post #51 ] W przypadku 1 dziękuję za uzupełnienie.W przypadku błędu 2 - już był zgłoszony. Prosiłbym o zamieszczanie błędów w 1 poście :-) |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 16.12.2009, 22:09 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Hetman2" [ post #66 ] brzostek222: Hej, Większość z tych błędów była już zgłoszona. Prosiłbym - w celu zachowania przejrzystości - o to, by starać się zamieszczać nowe problemy i błędy. Jednak dziękuję za opisanie - nowe rzeczy dołożę do bazy producenta. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 17.12.2009, 11:48 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Jacobsen" [ post #69 ] Jacobsen: Hej, I jeszcze jeden blad mialem w momencie kiedy robilem misje u krola kazimierza mial on szpiega w jednym z miast chanatu krymskiego nie pamieta jakie to bylo kiedy mi to zlecil to wyskoczyl blad z nazwa miasta i w zadaniach mialem inne miasto ale misje wykonalem w tym miescie ktorym mi kazal. W tym wypadku bardzo istotne jest by wrzucić obrazki pokazujące błąd lub bardzo dokładnie opisać problem i quest. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 17.12.2009, 17:07 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Shaarken" [ post #23 ] Nieznany: Potrzebowałbym fotki z tą wiadomością oraz z rozmową o której piszesz na końcu.
3) Kiedy po uratowaniu Częstochowy i odbiciu Warszawy, dostaje się wiadomość od króla, wyskakuje tylko tekst "Chorąży Jakiś Tam". Niestety, na początku sie nie połapałem, i dopiero przypadkiem trafiłem do króla, i zobaczyłem opcję "Wzywałeś mnie Panie"? |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 17.12.2009, 18:41 |
Prosiłbym aby wszystkie osoby, które zgłosiły błędy związane z teksturami/budową świata powtórnie wkleiły błędy ale koniecznie z dodanymi obrazkami z gry. To znacznie ułatwi producentowi znalezienie problematycznych miejsc. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 18.12.2009, 10:23 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "darkevill" [ post #75 ] darkevill: Wioska o której mówisz już znajduje się w bazie producenta.http://img686.imageshack.us/img686/9466/p171209230801.jpg ja mam problem tego typu że nie mogę wejść do wioski widocznej na zdjęciu od samego początku gry jest przy niej wieśniak który chodzi w miejscu i nic się nie da z tym zrobić :( POZDRAWIAM Mogę dodatkowo powiedzieć, że będzie to naprawione w Patch 2. Cytat: Ten problem również jest zgłoszony i powinien być rozwiązany w Patch 2.
i jeszcze mały problem znikają tekstury to znaczy obraz robi mi się siwy jak jak zmieniam widok np. z lewa na prawo i na odw... to sa takie sekundowe utraty tekstur , do tego co jakiś czas pokazuje mi sie na sekundę nie wiem jak to nazwać tak jakby strona hmm z flagami herbami , nie zrobię zdjęcia bo nie dam rade tego uchwycić |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 18.12.2009, 18:12 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "Kazor" [ post #82 ] Nieznany: Dzięki wielkie.No prośbę daje parę screenów Zwróćcie uwagę na brak tekstury kuli i brak badyla przy przeładowywaniu http://img705.imageshack.us/gal.php?g=65011954.jpg Pierwsza fotka ciut mała, ale reszta OK. Jeśli posiadasz jakieś fotki z miast, gdzie są problemy z teksturami - serdecznie proszę :-) |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 19.12.2009, 19:12 |
Problem z chorobami zostanie rozwiązany przez Patch 2. Cały skrypt chorób zostanie w nim zmieniony. | |
offline |
||
RobeN CD Projekt 20.12.2009, 14:40 |
Hej, Po raz kolejny wnoszę apel, aby nie Dublować błędów. Jeśli został już opisany dany błąd, a nie macie konkretnych nowych szczegółów do dopisania, to prosiłbym nie wpisywać na nowo tego samego. Inaczej wątek traci sens, bo w dziesiątkach postów jest mowa o tym samym. Wszystkie NOWE błędy są na bieżąca zgłaszane do bazy producenta. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 20.12.2009, 14:43 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "tryles" [ post #101 ] tryles: Było.Po pierwsze, po misji z odbiciem Częstochowy gra na mapie kampanii zaczęła strasznie klatkować, tak jak napisał ktoś wyżej w okolicach 1 fps(w czasie bitew wszystko jest w porządku). Cytat: Było.Po drugie, cały watek fabularny z potopem jest zbugowany, szczególnie misja z odbiciem Częstochowy(która, nawiasem mówiąc niczym nie rożni się od zwykłych wiosek). Później wiele razy trzeba jeszcze walczyć ze szwedzkim garnizonem Częstochowy(po prostu w czasie podróży misja od tak się uruchamia). Cytat: Było.Po trzecie, po wybraniu pewnego typu najemników nie ma już możliwości jego zmiany. Cytat: Jeśli zgłaszasz błędy grafiki NIEZBĘDNE są obrazki z gry. W innym wypadku producent nie jest w stanie określić miejsca występowania problemu.Po czwarte, liczne artefakty graficzne i inne błędy wymienione przez użytkowników forum. Cytat: To jest funkcjonalność i duża zmiana. Raczej nie będzie wprowadzone przez Producenta.
Poza tym, chociaż oczywiście to już nie bugi, byłoby genialnie gdyby mapa kampanii ładniej wyglądała - jakieś trakty, rzeczki, ładniejsze tekstury, rożne obiekty itp. (ideał to OiM z mapą jak w heroesach V) - a obszar otaczający pole bitwy nie był tak górzysty.(był kiedyś zdaje się jakiś mod do M&B, który to zmieniał) |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 20.12.2009, 18:15 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "k3tj0w" [ post #104 ] k3tj0w: Hej, ten problem już został zgłoszony i jest on najprawdopodobniej powiązany również z błędem braku wyboru sztandaru. Hej, mam do Ciebie pytanie Roben jak mam uchwycić trwający niecałą sek problem z obrazem (biało - szare poziome paski ) . Poza tym od tego są testerzy BETA Głównie chodzi o problemy z teksturami w miastach, na mapie, czy w wyglądzie postaci - braki, błędy, etc. Addendum: Ze swojej strony mogę powiedzieć, że podczas testów lokalizacji gry na ani jednym komputerze nie pojawił się Blue Screen. Jednak po premierze okazało się, że na niektórych komputerach on występuje. Jak widać z raportów problem dotyka komputerów zarówno z XP jak i Vistą, jak i Windows 7, czy to 32 czy 64 bitowych, czy z nVidią, czy z Radeonem, czy z Realtekiem AC'97, czy Realtekiem HD, czy X-fi. Zatem problem jest głębszy i na pierwszy rzut oka nic owe komputery ze sobą wspólnego nie mają. Wszystkie raporty przesyłamy producentowi, aby na ich podstawie mógł znaleźć prawidłowość i wyeliminować przyczynę tego problemu. |
|
offline |
||
RobeN CD Projekt 20.12.2009, 23:56 |
To jest odpowiedź na post użytkownika "darkevill" [ post #107 ] darkevill: Mogę powiedzieć, że producent cały czas pracuje nad usuwaniem błędów - wiele z pozycji podanych tu na forum ma już status Fixed. Patch ma się ukazać jeszcze w grudniu - jeśli końcowe testy nie wykażą nowych błędów.my tu tak zgłaszamy te ługi bugi , a może by ktoś poinformował nas jak postępy w pracy nad patchem i kiedy możemy się go spodziewać (bardzo mnie ciekawi to kiedy będę mógł zagrać bez rzucaniem mięsem w OiM ) Pozdro all |
|
offline |
||
|
Wróć do: lista wątków, góra strony
|
||